Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.04.2020.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raspisan poziv za dodjelu podrške u sadnom materijalu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije i NVO Paradigma konkurisale su kod organizacije Spirit of America i dobile 20.000 USD za nabavku sadnog materijala za domaćinstva u ruralnom području, te raspisale javni poziv za dodjelu podrške u sadnom materijalu.

- Partneri u projektu su se odrekli bilo kakvih naknada za rad na ovom pozivu, i volonterski će učestvovati u svim aktivnostima koje poziv podrazumijeva, tako da će ukupna suma opredijeljena za ovaj poziv direktno biti potrošena na nabavku i raspodjelu sadnog materijala. Osim toga, partneri aktivno rade na prikupljanju dodatnih sredstava, pa se ovaj fond može i uvećavati - navodi se na sajtu Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije

Cilj poziva je podrška seoskim domaćinstvima aktivnim u turizmu koja će ove godine usled pandemije izazvane Covid-19 virusom pretrpjeti štetu zbog nemogućnosti putovanja i nedolasaka turista.

- Jedan od načina da se nadomjesti takva šteta je kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje, a povećana poljoprivredna proizvodnja će pozitivno uticati na kompletno društvo i obezbijediti stabilnije snadbijevanje hranom - navodi se.

Ko može da konkuriše

Domaćinstva koja imaju mogućnost da se prijave na ovaj poziv su domaćinstva malog obima proizvodnje koja se bave seoskim turizmom i to:

- članovi nacionalnog udruženja Turizam na selu,
- domaćinstva iz registra Ministarstva turizma koja su registrovana za seoskai turizam,
- domaćinstva koja sarađuju sa turističkim agencijama koje nude seoski turizam,
- domaćinstva koja dobar dio svojih proizvoda prodaju hotelima, restoranima i drugim seoskim domaćinstvima aktivnim u turizmu.
- domaćinstva koja su planirala da počnu da se bave seoskim turizmom i sa tim na umu uložila sopstvena sredstva ili podigla kredite za unapređenje uslova za bavljenje turizmom na svojim gazdinstvima.

Ko ne može da konkuriše

U ovom pozivu je onemogućeno dobijanje podrške domaćinstvima koja pripadaju sledećim kategorijama:

- domaćinstva koja imaju veliki obim proizvodnje i kao takva imaju mogućnost da dobiju podršku kroz agro budžet,
- domaćinstva koja su već dobila podršku u sadnom materijalu od nekog drugog donatora ili institucije,
- domaćinstva koja nemaju nikakvu dodirnu tačku sa turizmom niti trpe bilo kakvu štetu zbog slabe turističke sezone,
- domaćinstva koja se do sada nisu bavila poljoprivrednom proizvodnjom i nemaju iskustva u uzgoju kultura za koje konkurišu.

Kako se navodi, sva domaćinstva koja konkurišu za dodjelu sadnog materijala biće bodovana u skladu sa kriterijumima, a prednost će imati domaćinstva koja ispunjavaju sledeće kriterijume:

- povećanje zasađenih površina u odnosu na prethodne godine – cilj poziva jeste da se turistički gubici nadomjeste povećanom poljoprivrednom proizvodnjom i prihodima iz poljoprivrede.
- Domaćinstva sa većim brojem članova porodice će imati prednost.
- Domaćinstva koja trpe značajniju štetu zbog efekata pandemije će imati prednost.
- Domaćinstva koja žele da zasade one kulture koje se mogu duže skladištiti kao sirove ili koje se mogu lako preraditi i produžiti im se vijek trajanja kao prerađevinama - žitarice, krompir, mahunarke, povrće koje se koristi za kisjeli program i slično.
- Domaćinstva koja posjeduju ili imaju lak pristup neophodnoj mehanizaciji koja se koristi za sadnju, uzgoj ili sjetvu kultura za koje su konkurisali će imati prednost.
- Domaćinstva koja imaju obezbijeđeno navodnjavanje i đubrenje svojih zasada će imati prednost.
- Domaćinstva koja planiraju da dio prinosa koje budu imali iskoriste za pomoć drugim porodicama a pogotovo ugroženim kategorijama stanovništva će imati naročitu prednost.

Visina podrške po domaćinstvu će se kretati od 150 do 500 USD.

- Komisija zadržava pravo da količine koje pojedinačna domaćinstva budu tražila koriguje u skladu sa informacijama iz aplikacione forme i kriterijumima koje domaćinstva budu zadovoljavala. Tako će na primjer domaćinstva koja ne budu zainteresovana da pomognu neke od ugroženih grupa ili ne budu proizvodili bilo kakve viškove za prodaju, domaćinstva gdje korist od ovo podrške bude ograničena samo na članove tog domaćinstva, biti niže rangirana i visina podrške može biti manja od tražene, u odnosu na domaćinstva kod kojih će kroz ovu aktivnost korist imati veći broj pojedinaca - navodi se u pozivu.

Sve prijave moraju biti predate najkasnije do 3. maja 2020. do ponoći. Radi ubrzavanja procedure, komisija zadržava pravo da ranije pristigle prijave odmah procjenjuje i o njima odlučuje, zato preporučujemo aplikantima da se što prije prijave.

Više detalja možete vidjeti OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE