NavMenu

Crnogorska drvoprerađivačka industrija u krizi - Država da nađe rješenje, sirovinu obezbijediti svim pogonima bez razlike

Izvor: Vijesti Utorak, 07.04.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Ključ uspjeha crnogorske drvoprerade je u rukama države, kao i način da se prevaziđe kriza izazvana situacijom sa koronavirusom, da sve ne bi rezultiralo gašenjem mnogih radnih mjesta u drugim privrednim granama i velikom nezaposlenošću, ocjena je iz Klastera za drvopreradu Žabljak.

- S obzirom na to da su mjerama Vlade, usljed epidemije koronavirusa, zaobiđeni drvoprerđivači u finansijskim i drugim povlasticama kod IRF-a, smatramo da Vlada može dati odgovor na ovaj problem i spriječiti totalni nestanak ove privredne grane na način što će dozvoliti prodaju sirovine bez razlike - saopštio je Branko Karadžić ispred žabljačkog Klastera.

On je podsjetio da, prema važećim propisima, pravo na konkurs za dodjelu koncesija na šume u Crnoj Gori "koristi samo jedan odsto drvoperađivačkih preduzeća".

- Država kao isključivi vlasnik sirovine u najšumovitijoj državi u Evropi mora, na osnovu resursa kojima gazduje da u saradnji sa drvoprerđivačima, pravilno da rasporedi, odnosno proda sirovinu na način da uposli pogone koji su spremni da rade bez obzira na broj zaposlenih u momentu raspodjele, jer će broj zaposlenih porasti kada pogoni dobiju sirovinu. Proizvodnja u drvopreradi i šumarstvu je jedini suplement za ugrožene djelove privrede i radnike koji će ove godine ostati bez posla - naglasio je Karadžić.

Ako se nastavi, tvrdi on, na način koji je sad u primjeni u Crnoj Gori "neće raditi 10 drvoprerađivača, posebno kada se suočimo sa problemima koji će pogoditi i ovu granu privrede".

- Kako je u Crnoj Gori svega 10 preduzeća dobilo koncesije ili manje od jedan odsto registrovanih, a samo su dva preduzeća isključivi korisnici 60% ukupne drvne mase državnih šuma (u kojima radi svega 260 zaposlenih, od kojih 110 ne prima platu) smatramo da je državna politika u ovom sektoru neprimjerena, sa mnogim propustima koji će imati dalekosežne posljedice - naveo je Karadžić.

Klaster Žabljak zato predlaže državi da obezbijedi sirovinu svim pogonima bez razlike, a "pritom da iznađe način plaćanja naknade za šume".

Problemi i u Hrvatskoj, iako ima napredan model

Karadžić je kao dobar primjer upravljanja drvopreradom iz okruženja naveo taj sektor u Hrvatskoj gdje postoji "najnapredniji model raspodjele drvne mase".

On je napomenuo da se i pored dobre organizacije suočavaju sa velikim problemima, jer 31% privrednika razmišlja o prestanku poslovanja, a 25% o uvođenju posebnih proizvoda i smanjenju proizvodnje.

- Svega šest odsto firmi će nastaviti da zapošljavaju radnike - dodao je Karadžić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.