Izvor: eKapija | Srijeda, 01.04.2020.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH uputila apel Srbiji za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe

(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com )
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović uputio je 31. marta, apel, odnosno molbu Vladi Republike Srbije za ukidanje policijske pratnje i konvoja u međunarodnom prometu robe.

Naime, direktivom Evropske komisije od 24. marta 2020. o formiranju zelenih koridora, koje je Bosna i Hercegovina već dostavila u sjedište Prometne zajednice i Evropske komisije, i uputstvom o nesmetanom prometu robe teži se što više olakšati i ubrzati međunarodni promet robe na graničnim prijelazima i kroz teritorije članica EU i zapadnog Balkana. Na taj način sva roba može olakšano i brže stići do krajnjeg odredišta, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kako je u svom dopisu istakao ministar Mitrović, ukidanje policijske pratnje i formiranja konvoja pomoglo bi svim vozačima, zdravstvenim i radnicima na graničnim prelazima te svim građanima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u snabdijevanju potrebnom robom i značajno doprinijelo u borbi protiv koronavirusa.

- Okupljanje vozila koja vrše međunarodni transport za vrijeme vanrednog stanja dovodi do velikih gužvi na graničnim prijelazima, čime se stvara mogućnost širenja zaraze na vozače, policajce, carinike i druge radnike na graničnim prijelazima - poručio je Mitrović.

U vrijeme svjetske krize izazvane epidemijom koronavirusa sve članice zapadnog Balkana i Evropske unije dužne su da zaštite zdravlje i živote građana te omoguće nesmetan protok robe u međunarodnom transportu. Prije svega, to se odnosi na lijekove, sanitetski i higijenski materijal, medicinsku opremu, prehrambene proizvode te drugu robu neophodnu za nesmetano funkcioniranje privrednih subjekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.