NavMenu

Bijela knjiga Savjeta stranih investitora - Turizam, bankarstvo i trasnport i logistika bilježe rast, proizvodnja i energetika stagniraju

Izvor: Mina Ponedjeljak, 30.03.2020. 12:34
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Poslovni ambijent u Crnoj Gori u prošloj godini je unaprijeđen, što pokazuje indeks lakoće poslovanja koji je iznosio 6,9, navodi se u Bijeloj knjizi koji izrađuje Savjet stranih investitora (SSICG).

SSICG je danas objavio deseto izdanje Bijele knjige, njihovog ključnog dokumenta, u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

- Prošlu godinu obilježilo je unapređenje poslovnog ambijenta, koje se ogleda u rastu sveukupnog indeksa lakoće poslovanja, ukazujući na implementaciju reformi koje imaju za cilj unapređenje ekonomskih uslova i biznis klime - navodi se u saopštenju SSICG.

Indeks za prošlu godinu iznosi 6,9, na skali od jedan do deset, gdje je jedan najslabiji rezultat.

Iz SSICG su naveli da ocjena za prošlu godinu pokazuje napredak u poređenju sa 2017. i 2018, kada je indeks iznosio 6,5 i bio najviši od kada se radi ta vrsta istraživanja.

- Upoređujući indekse za svih 10 godina, prvi put se indeks primakao broju sedam, imajući u vidu da se prosječna ocjena za prethodnih devet godina, kretala od 5,8 do 6,5 - navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta su dodali da i dalje ostaje ključna višegodišnja poruka da se u kontinuitetu moraju sprovoditi ozbiljni reformski procesi u okviru analiziranih sektora, u cilju daljeg unapređenja poslovnog ambijenta, privlačenja stranih investicija i povećanja ekonomskog standarda svih građana Crne Gore.

Prilikom ocjenjivanja privrednih sektora, članovi SSICG su analizirali koliko opšte poslovno i regulatorno okruženje čini njihove dnevne operacije lakim ili komplikovanim, a uzimajući u obzir i ostale faktore poput administracije, zakonodavnog okvira i domena poslovne infrastrukture.

Članovi su ocjenjivali sektore telekomunikacija i informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), bankarstva i finansija, turizma, proizvodnje i energetike, trgovine i maloprodaje i transporta i logistike.

Kada se govori o ocjeni ključnih sektora u prošloj godini, ukupno najveći indeks ima sektor telekomunikacija i ICT-a, 7,6.

- Sektori turizma, bankarstva i finansija i transporta i logistike zabilježili su rast u odnosu na 2018. godinu, dok je sektor proizvodnje i energetike ostao na istom nivou - navodi se u saopštenju.

Da bi ocijenili pojedinačne značajne kategorije, članovi su analizirali u kojoj mjeri tržište rada i zapošljavanje, razvoj nekretnina, oporezivanje i doprinosi, korporativno upravljanje i vladavina prava utiču pozitivno ili negativno na njihovo poslovanje.

Navedene kategorije članovi ocjenjuju od 2011. godine i stoga se može pratiti kako se percepcija mijenjala i koji je trend prisutan.

- Uopšteno, sve pojedinačne ocjene za prošlu godinu bilježe rast i objašnjavaju i ukupni rast SSICG indeksa. Posebno se izdvaja rast od 0,6 u dijelu razvoja nekretnina i od 0,4 za tržište rada i zapošljavanje - dodaje se u saopštenju.

Iz Savjeta su podsjetili da je 2016. godine uvedeno šest kategorija koje su članovi u prethodnom periodu prepoznali kao područja na koja resorne institucije treba da obrate pažnju, jer predstavljaju postojeće ili potencijalne barijere u poslovanju.

To su ljudski kapital, sivo tržište i inspekcije, propisi o javno-privatnom partnerstvu, javne nabavke, digitalizacija javnih usluga i propisi o zaštiti ličnih podataka.

Od šest analiziranih oblasti, u po tri se bilježi rast, odnosno pad ocjene za prošlu godinu, u odnosu na 2018.

Minimalni rast je zabilježen za oblasti koje se odnose na javne nabavke i sivo tržište i inspekcije, dok je rast od 0,2 ostvaren kod ljudskog kapitala.

Pad je zabilježen za oblasti koje se odnose na javno-privatno partnerstvo, digitalizaciju javnih usluga i propise o zaštiti ličnih podataka.

Budući prioriteti Savjeta će, prema riječima njegovih predstavnika, biti promovisanje investicionog potencijala Crne Gore, kao i interesa međunarodne poslovne zajednice.

Objavljivanjem desetog izdanja Bijele knjige SSICG obilježava 11. godinu postojanja i rada, kao nevladina i neprofitna organizacija, koja zastupa i izražava stavove svojih članova radi promocije zajedničkih interesa i stimulisanja direktnih stranih investicija, kao i unapređenja komunikacije i saradnje sa zvaničnim organima u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.