NavMenu

PKCG: Vladine mjere će doprinijeti održavanju likvidnosti preduzeća

Izvor: Mina Petak, 20.03.2020. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Usvojene Vladine mjere, među kojima su odlaganje otplate kredita, uplate poreza i doprinosa na zarade, te nove, izuzetno povoljne kreditne linije Investiciono razvojnog fonda (IRF), doprinijeće znatno održavanju likvidnosti crnogorskih preduzeća, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

U Komori smatraju da će donošenje paketa mjera Vlade za ublažavanje posljedica po crnogorsku ekonomiju doprinijeti i nastavku poslovnih aktivnosti, a time i stabilnosti radnih mjesta njihovih zaposlenih.

- Pandemija izazvana koronavirusom je veoma ozbiljan zdravstveni izazov koji se snažno odražava na globalne, regionalne i nacionalne ekonomske tokove, pa Privredna komora pozdravlja donošenje paketa mjera Vlade za ublažavanje posljedica po crnogorsku ekonomiju - navodi se u saopštenju.

Pravovremena reakcija Vlade, u skladu sa iskazanim zahtjevima poslovne zajednice, omogućava, kako se dodaje, očuvanje supstance nacionalne ekonomije u uslovima smanjene privredne aktivnosti.

- Krizno vrijeme će, nadamo se, brzo proći, ali, dok traje, neophodno je dosljedno odgovorno djelovanje svih aktera u društvu, kako bismo spriječili da pandemija uzdrma temelje našeg sveukupnog intenzivnog prosperiteta. Stoga pozivamo kolege privrednike da i dalje solidarno dijele ogroman teret aktuelnog trenutka i ne posežu za otpuštanjem radnika - rekli su iz PKCG.


Oni su apelovali na trgovce da ne pokleknu pred izazovom rasta tražnje građana za osnovnim proizvodima i ne povećavaju njihove cijene.

- Građanima još jednom upućujemo poruku, nema potrebe za stvaranjem zaliha, trgovine su dobro snabdjevene i tako će biti i ubuduće - naveli su iz PKCG.

PKCG će pratiti efekte realizacije Vladinih mjera i, u komunikaciji sa svojim članicama, predlagati nove, ukoliko se ukaže potreba.

Poštujući inicijativu i poziv Vlade, Upravni odbor PKCG je donio odluku o donaciji 25.000 EUR Nacionalnom koordinacinom tijelu za suzbijanje posljedica koronavirusa i pozvao sve privrednike da, u skladu sa mogućnostima, iskažu društvenu odgovornost u borbi protiv posljedica pandemije.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.