NavMenu

Još jedna kompanija ispada iz trke za Aerodrome? - Corporacion America Airports iz Luksembrga u finansijskim problemima

Izvor: Vijesti Srijeda, 11.03.2020. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)Ilustracija
Broj kvalifikovanih ponuđača za zakup crnogorskih aerodroma mogao bi da se smanji na samo dva i prije objavljivanja novog Vladinog poziva, jer indijski GMR ispada iz igre nakon što je njegov udio od 49% kupio drugi ponuđač francuski AdP, a Corporacion America Airports iz Luksemburga je u finansijskim problemima. To, kako pišu Vijesti, pokazuju zvanični podaci sa berze u Njujorku, gdje se kotira Corporacion America Airports.

Vladina komisija je 15. januara ove godine, nakon pretkvalifikacionog tendera, izabrala četiri kompanije – Incheon International Airport iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog AdP-a i turskog TAV-a i Corporacion America Airports iz Luksemburga. AdP/TAV, koji nezvanično važe za favorita ministra saobraćaja Osmana Nurkovića koji javno to negira, već imaju tri aerodroma u regionu Zagreb, Skoplje i Ohrid, a južnokorejski Incheon upravlja istoimenim aerodromom, najvećim u Aziji. Korejci su bili učesnici tendera i za zagrebački aerodrom, ali su izgubili od konzorcijuma kojeg je predvodio AdP.

Nakon objavljivanja rezultata pretkvalifikacionog tendera, centrala AdP je kupila 49% indijskog GMR-a, a u uslovima pretkvalifikacionog tendera piše da ne mogu učestvovati povezana lica koje posjeduju više od pet odsto u drugom ponuđaču, zbog čega Indijci mogu biti diskvalifikovani.

Corporacion America Airports sa sjedištem u Luksemburgu, većinom upravlja aerodromima u Latinskoj Americi - 52 u sedam država, a u Evropi ima samo Firencu, Pizu i Jerevan. U 2019. godini umali su 83,5 miliona putnika. Ova kompanije se kotira na Njujorškoj berzi i, prema tim izvještajima, nalazi se u finansijskim problemima. Akcije kompanije na početku ove godine vrijedjele su 6,44, a godinu ranije bile su 7,6 USD. Od Nove godine su u stalnom padu, a samo juče njihova vrijednost je smanjena sa 4,1 na 3,45 USD po dionici.

Ova kompanija je prošle sedmice saopštila da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi Natal Airport, jer iz finansijskih razloga više nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima.

Corporacion America Airports prošle sedmice saopštio da Vladi Brazila vraća jedan od najvećih aerodroma u toj južnoameričkoj državi Natal Airport, jer iz finansijskih razloga nije u mogućnosti da sa njim upravlja pri sadašnjim koncesionim uslovima

Oni su u februaru saopštili i da su u januaru imali pad putnika od četiri odsto u odnosu na isti mjesec 2019. godine. Prije mjesec je odbijen njihov plan za proširenje aerodroma u Firenci, jer nijesu dobili ekološku saglasnost.


Prema posljednjem godišnjem finansijskom izvještaju, kompaniji su za 2018. prihodi pali za 9,5% (sa 1,6 milijardi na 1,4 mlrd USD). Neto profit u toj godini pao je za 16,6%, sa 545 na 455 mil USD. Nakon svih odbitaka kompanija je u 2018. iskazala gubitak od 10,6 mil USD.

Prema posljednjem kvartalnom izvještaju (jul-septembar 2019) prihodi su pali za 4,3% u odnosu na isti kvartal 2018, a EBITDA je pala za 25,5%.

Njihove akcije na berzi su prvi put postavljene 2018. godine i vrijedjele su 16,6 USD, ali su od tada u stalnom padu.

Nakon pretkvalifikacionog tendera za crnogorske aerodrome odbijene su ponude kompanije Limak Holding iz Turske i dva konzorcijuma tursko-danskog Cengiz & Copenhagen Airports i DAA – Bouygues – Marguerite – TII kojeg čine kompanije iz Irske, Francuske i Luksemburga. Limak i konzorcijum kojeg predvodi DAA su predali žalbe, što je odložilo raspisivanje drugog kruga za izbor konačnog ponuđača, planiranog za početak februara.

Ovo kašnjenje i druga pitanja poput imovinskih sporova i da li i kako budući zakupac može povećavati cijene aerodromskih usluga, dovode u pitanje plan Vlade da cijeli posao završe do kraja godine i tako prihoduju planiranih 70 mil EUR od naknade.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.