NavMenu

Za jedan stan u Beogradu, možete da kupite dva u Novom Sadu, četiri u Kruševcu ili Subotici i čak sedam u Boru

Izvor: Blic Ponedjeljak, 09.03.2020. 11:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stefano Chiacchiarini/shutterstock.com)Ilustracija
Broj ostvarenih kupovina nekretnina u Srbiji tokom protekle godine približno je isti broju kupoprodaja tokom 2018. godine. Ono što je interesantno jeste da za cijenu jednog stana u centru Beograda možete da priuštite od dva do sedam stanova iste veličine u nekom od drugih gradova.

Razlika u statistici u odnosu na prošlu godinu jeste u tome što je porastao broj prodaja u novogradnji, dok se broj kupoprodaja u starogradnji neznatno smanjio.

Najjeftiniji kvadrat u staroj gradnji tokom 2019. godine, u većim gradovima, bio je u Boru, a njegova srednja vrijednost iznosila je 305 EUR, dok je cijena najmanje plaćenog kvadrata u novogradnji zabilježena u Zaječaru i to po cijeni od 534 EUR po kvadratnom metru.

Beograd je po ko zna koji put srušio sve rekorde, pa je tako prosječna cijena kvadrata starogradnje u centru prestonice (Stari grad) iznosila nešto više od 2.000 EUR. Drugo mjesto pripalo je Novom Sadu, u kom je cijena kvadrata u starogradnji bila 1.101 EUR, a zatim su slijedili Niš i Kragujevac sa nešto više od 700 EUR po kvadratnom metru.

Oni koji su se, na primjer, odlučili da pazare stan u centru Beograda od 70 kvadrata, morali su prosječno da izdvoje 140.000 EUR, dok bi stan iste veličine, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u Novom Sadu koštao duplo manje (oko 70.000), u Kruševcu i Subotici 35.000, a u Boru samo nešto više od 20.000 EUR.

Za godinu dana skoro 105.000 ugovora

Na tržištu nepokretnosti je, prema najnovijim podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), tokom cijele godine sačinjeno 104.919 kupoprodajnih ugovora, a ukupno postignuta vrijednost tržišta nepokretnosti u 2019. godini iznosi oko 4,1 mlrd EUR.

Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica...

Nakon Beograda, u kom je najviše novca učestvovalo na tržištu nepokretnosti sa blizu 2,2 mlrd EUR, slijede Novi Sad sa oko 470 miliona, Niš sa 111 miliona, Subotica sa 78 mil EUR, Kragujevac sa 65 miliona, Pančevo sa 54 mil EUR, Zrenjanin i Novi Pazar sa oko 38 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.