NavMenu

Projekat LAB za zaštitu životne sredine - Tim arhitekata iz Podgorice od otpada pravi urbani mobilijar

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.03.2020. 08:48
Komentari
Podeli
Projekat LAB, grupe arhitekata iz Podgorice, jedan je od trinaest iz oblasti kreativnih industrija kojima je Ministasrtvo kulture dalo podršku kroz projekat Kreativna Crna Gora.

Tim koji čine Nemanja Milićević, Ema Alihodžić-Jašarović i Sanja Paunović-Žarić konceptom reciklaže plastičnog otpada, prije svega plastičnih kesa, tehnološko-hemijskim postupkom došao je do sirovine koja im služi kao osnova za razvoj proizvoda u oblasti industrijskog i srodnog dizajna.

Njihov LAB fokusiran je prije svega na gradski ulični inventar, ali i proizvode za široku upotrebu u enterijerima. Podrška Ministarstva kulture ovom projektu usmjerena je ka materijalizaciji njihove ideje, odnosno ka direktnom uspostavljanju proizvodnog pogona za reciklažu, obradu i proizvodnju navedene sirovine.

- Mi smo O5, ekipa arhitekata iz Podgorice. Prepoznali smo globalni problem reciklaže otpada, ali i način na koji ga preraditi, redizajnirati i koristiti tako da postane upotrebni dizajn - kaže Nemanja Milićević.

Uzimajući u obzir odgovornost prema okolini, a posebno imajući u vidu da je Crna Gora ekološka država, kako napominje, odlučni su da postanu karika tog lanca.

- Odlučili smo da kreiramo dizajn koji je u stvari ograđen od dizajna, ali da ima upotrebnu svrhu. Počeli smo sa plastikom jer je to ta prva, crvena tačka u moru održivosti, tj. onaj materijal s kojim možemo da gradimo stvari - ističe Milićević.

Osim što koriste otpad, prema riječima Eme Alihodžić-Jašarović, oni teže i da identitet mjesta ugrade u proizvode LAB studija. Na taj način, kako pojašnjava, mogu da kreiraju novi lokalni brend koji će biti prepoznat i u širim okvirima.


- Dakle, od otpada koji smo prikupili sa određnog lokaliteta, kroz preradu i redizajniranje dobijamo novi dizajn koji vraćamo upravo tom mjestu. To je naš cilj i misija - pojašnjava Alihodžić-Jašarović.

Navodi i pravi primjer za njihov rad.

- Ugalj, recimo, u Pljevljima "hrani" veliki broj porodica, ali je istovremeno i najveći lokalni problem. Taj derivat, odnosno ugalj, može da postane materijal koji ćemo ugraditi u naš mobilijar i koji može postati zaštitni brend proizvod urbanog mobilijara, tj. javnih prostora ovog grada - pojašnjava Alihodžić-Jašarović.

Naglašava i da kroz LAB, zapravo, pokušavaju da nešto što je globalna priča približe lokalnom tržištu.


Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.