NavMenu

Kako da u četiri koraka osigurate svoj Gmail nalog

Izvor: bankar.me Srijeda, 04.03.2020. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Free-Photos)
Od porodičnih fotografija, bitnih dokumenata, do svakodnevnih prepiski, na mejlovima držimo veliki dio našeg života i nema razloga da rizikujete da neko može da mu ima pristup bez vašeg znanja. U četiri koraka, koji traju kraće od 10 minuta, osigurajte svoj Gmail. Evo kako.

Jaka lozinka

Koliko puta smo svi bili upozoreni da stavljamo komplikovanije, a samim tim i sigurnije lozinke na sve svoje naloge? A opet, koliko ljudi stvarno stavlja malo i veliko slovo u svojoj lozinci, broj i neki znak koji bi otežali upad na naš nalog. Uz to, gomila sajtova nam traži da se na njih logujemo i često se koristi ista lozinka za mejl i za svakog od njih što je pogrešno i opasno jer ako dođe do narušavanja sigurnosti jednog od tih sajtova koji vam je tražio mejl i lozinku, svi ostali nalzi mogu da budu ugroženi, piše Bizinfo.rs

Da biste na Gmail-u promenili svoju lozinku, idite na Google account security i kliknite na Password (nalazi se odmah ispod Google oznake). Unesite novu lozinku i kliknite Change password.

Dvostruka verifikacija

Bez dvostruke verifilacije (two-step verification), hakerima je dovoljna vaša lozinka da uđu u Google naloge koji uključuju YouTube, Gmail i Google Pay. Ukoliko pak imate dvostruku verifikaciju to znači da moraju da dođu i do vaše lozinke i do šest nasumično izabranih cifara koje vam Google šalje na telefon ukoliko primijete neke sumnjive aktivnosti.

Uključite opciju 2-Step Verification. koja se nalazi u dijelu account security page.

Bekapujte informacije o svojim kontaktima

Jedna od opcija da dodatno osigurate nalog je da ostavite broj telefona zbog verifikacije. Ukoliko Google sumnja da neko neovlašćeno koristi vaš nalog on će zaključati konkretnu adresu i potom zahtijevati od vas da verifikujete neke od parametra koje ste prethodno unijeli, pa bi bilo dobro da ih sa vremena na vrijeme provjerite i izmijenite ukoliko ste menjali broj mobilnog telefona ili mejl koji ste unijeli kao zamjenski.


Potrebno je da odete na sekciju Ways we can verify it’s you. Kliknite na svaku od sekcija – Recovery phone, Recovery email i Security question. Apdejtuje ih, unesite nove informacije kako ne biste ostali zaključani iz mejla.

Provjerte aktivnost svog naloga

Sasvim je moguće da neko koristi neovlašćeno vaš nalog a da vi to ne primijetite. Aktivnosti na nalogu međutim, možete da provjerite, i ukoliko se dešava nešto neuobičajeno, možete da reagujete. Potrebno je da uđete na svoj nalog, odete do kraja stranice i u donjem desnom uglu je ispisano Last account activity. Ispod se nalazi Details na koje kada kliknete dobijate spisak svih posljednjih aktivnosti ma mejlu, odnosno kada je i sa koje lokacije i IP adrse vaš mejl korišćen.

Ukoliko sumnjate na nešto, ili stoji da se nalog koristi u isto vrijeme na nekom drugom mjestu kliknite na Sign out i odmah promijenite lozinku.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.