NavMenu

Crna Gora predstavljena na Adria hotel forumu u Zagrebu - Atraktivna turistička i sigurna investiciona destinacija

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.02.2020. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
U Crnoj Gori je u prethodnoj godini otvoreno 49 novih hotela, a prisutno čak 12 hotelskih brendova: Aman, Regent, Ramada, Four points by Sheraton, Hilton, Voco, One and Only, Chedi, Iberostar, Falkensteiner, Karizma, Best Western Premier - rekao je državni sekretar Damir Davidović na Adria hotel forumu, koji se održava u Zagrebu, prezentujući investicione kapacitete Crne Gore.

Kroz programske teme i panele, učesnici Foruma diskutovali su o pitanjima budućeg razvoja hotelske industrije i planovima koje će u narednom petogodišnjem ili dužem roku preduzimati vlade u regionu, podsticajima za investitore, ekonomskim promjenama koje utiču na razvoj turizma i hotelijerstvae, novim trendovi u investiranju, kao i izazovima u realizaciji investicionih projekata, itd.

Na regionalnoj ministarskoj panel diskusiji, na kojoj su učestvovali predstavnici vlada regiona, a koja je vođena na temu "Koje podsticaje vlade nude investitorima i trebamo li raditi što drugačije?", državni sekretar Davidović je prezentovao rezultate ostvarene u realizaciji investicionih projekata, razvojne prioritete, mehanizme koja Vlada CG preduzima u cilju podsticanja investicija, te konstatantan rast broja turista, posebno u posljednje tri godine.

U okviru Foruma predstavljeni su i rezultati istraživanja o atraktivnosti destinacije za investitore koje realizuju eminenetni instituti i organizacije.

- Crna Gora je u istraživanju o zemljama regiona koje je sprovela konsultantska kuća Horwath HTL dobila ocjenu 8 od maksimalnih 10, najveću u regionu. U istraživanju je ocjenjeno da je naša zemlja postigla značajan napredak u privlačenju atraktivnih stranih investitira, da je profesionalno sporeveden proces privatizacije, da se aktivno radi na programima prodsticaja za investitore i da se u razvoju destinacije prednjače mješoviti rizorti namjenjeni luksuznoj klijenteli - navod se u saopštenju Ministasrtva održivog razvoja i turizma.

Na Forumu je Crnoj Gori posvećena posebna panel diskusija pod nazovom "Može li tržište da proguta toliku ponudu ili je prezasićeno u segmentu luksuzne ponude?", na kome supored Davidovića učestvovali Mark Rujiter, generalni direktora Luštica Bay i Brenon Nikolas, direktor za marketing i prodaju, Porto Montenegro.

Davidović je podsjetio da je Crna Gora jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u ovom dijelu Evrope i predstavlja sigurnu investicionu destinaciju gdje potencijalni investitor zna da može računati na podršku svih segmenata društva.

Na konferenciji je prezentovano i biznis okruženje i gdje su istaknuti i parametri konkurentnosti. Poseban akcenat stavljen je na program ekonomskog državljanstva koji predstavlja ključni instument za privlačenje stranih investicija. Takođe, predstavljeni su infrastrukturni projekti naglašen njihov značaj za ukupan privredni razvoj – auto put Bar Boljari, izgradnja ski centara i prateće infrastrukture na sjeveru CG.

- Nama je cilj da raste potražnja viskoplatežnih turista, zato i stvaramo kapacitete za ovu ciljnu grupu, što nam predstavlja i strateški cilj. Naime, Crna Gora je mala zemlja i kao takva osjetljiva destinacija. Zato moramo pažljivo voditi računa da se prekomjernim turizmom ne ugrozi ono što Crnu Goru čini drugačijom od drugih destinacija, pa zbog toga dajemo prednost kvalitetu - naglasio je državni sekretar.

Davidović je zaključio da Crna Gora ima veliki potencijal za investicije, posebno u razvoj hotelskih kapaciteta na sjeveru, ali i u izgradnji wilde beuty resot-a i eco lodge, kao i razvoj punde naših nacionalnih parkova, imajući u vidu konstantan rast posjeta od 30%.

Na Forumu je predstavljen i novi hotelski "voco" brend u okviru kojeg je jedan od prvih, 11-ti od do sada globalno otvorenih 12 hotela na svijetu, nedavno otvoren u Podgorici što je rezultat rebrendiranja hotela Verde u novi voco brend, u okviru jedne od najvećih svjetskih hotelskih grupacija IHG.

Adria Hotel Forum (AHF) je vodeća konferencija o investiranju u hotelsku industriju u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja sve relevantne aktere, uključujući međunarodne eksperte, predsjednike i članove odbora najvećih regionalnih i globalnih hotelskih kompanija, ministre, investitore, predstavnike institucija, finansijske institucije, konsultante, arhitekte, pravnike i druge stručnjake.

U dosadašnjem periodu, AHF je okupio više od 1800 polaznika, 250 panelista i više od 150 partnera, kako bi diskutovali o najnovijim trendovima investicija u hotelsku industriju, potencijalnim investicionim projektima i razmjeni održivih ideja koje podstiču i doprinose razvoju turizma i zajednice kroz investicije.

Učesnici foruma su Orbis Hotel Grupa/Hoteli Accor, Hilton Worldwide, InterContinental Hotels Group, Colliers International, Savills, Falkensteiner Hotels & Resorts, STR, Valamar Riviera, Arena Hospitaliti Grupa, HRS, Hotel & Destination Consulting, Zagrebacka banka-member of UniCredit Group, Erste&Steiermarkische bank i mnogi drugi.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.