NavMenu

Blokirana gradnja hotela naspram Starog grada u Budvi

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 17.02.2020. 11:38
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Kambić)
Glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić odbila je da da saglasnost na idejno rješenje budućeg devetospratnog luksuznog hotela sa pet zvjezdica, koji nikšićka kompanija Roaming Montenegro namjerava da gradi na mjestu oronulog poslovnog centra preko puta hotela Mogren naspram Staroga grada.

Ona smatra da budući hotel svojim izgledom i veličinom odudara od okolnog prostora.

- Svojom volumetrijom se nameće u prostoru, zaklanja vizure Staroga grada, te na neadekvatan način "parira" Starom gradu u smislu gradskih repera. Nije skladan međuodnos objekta sa susjednim hotelom Mogren, kao ni sa hotelom Avala. Uočljiva je nesrazmjera u volumetriji, kao i u vertikalnoj interpretaciji sa okolnim strukturama - navela je Samardžićka u rješenju o odbijanju u koje su Vijesti imale uvid.

Ona je utvrdila da je "opšti zaključak da budući objekat svojom oblikovnošću i materijalizacijom ne doprinosi unapređenju kvaliteta prostornog i arhitektonskog izraza na mikrolokaciji, te ne čini skladnu cjelinu sa svojim okruženjem".

Kako se navodi u osporenom idejnom rješenju, Roaming Montenegro planirao je da gradi hotel sa pet zvjezdica sa kondo modelom poslovanja, koji bi imao ukupno 5.787 m2 bruto građevinske površine. Hotel bi imao dvije podzemne garaže, prizemlje i devet spratova, a kako se navodi, rađen je u klasičnom mediteranskom stilu.

Osnov za izradu projektne dokumentacije, kako se pojašnjava u idejnom rješenju, su urbanističko-tehnički uslovi koje je izdao Direktorat za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja.

- Objekat zadovoljava kriterijume tražene u uslovima, koji se tiču maksimalnih indeksa zauzetosti i izgrađenosti, kao i nadzemne i podzemne građevinske i regulacione linije - navodi se u idejnom rješenju.

Postojeći objekat biće porušen, a na njegovom mjestu, kako se navodi, bio bi izgrađen hotel maksimalnih devet spratova.

- Objekat je planiran da funkcioniše kao jedna cjelina. Arhitektonsko rješenje objekta je u funkcionalnom i oblikovnom smislu riješeno racionalno, u mediteranskom stilu i na način da se uklapa u postojeći ambijent. Ukupan broj ležaja iznosi 116. U okviru hotela nalazi se i hol sa recepcijom kao i restoran sa kafeterijom. Takođe, u sklopu prizemlja hotela nalaze se poslovni prostori u funkciji hotela, čija neto površina iznosi oko 520 kvadrata. Takođe, na svakih 75 kvadrata poslovanja potrebno je jedno parking mjesto što iznosi sedam parking mjesta. To ukupno iznosi 65 parking mjesta za cijeli objekat - navodi se u osporenom idejnom rješenju.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.