Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 17.02.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnivanje Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice - Do daljeg zabraniti gradnju na Gorici

Podgorica
Podgorica (Foto: Pixabay.com/falco)
Glavni grad uputiće Inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za izmjenu Prostorno-urbanističkog plana koji se odnosi na brdo Gorica. Predloženo je da se do daljeg na tom području zabranjeni gradnja, kazao je na konferenciji za novinare posvećenoj osnivanju Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice i statusu brda Gorica gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

- Ta inicijativa će uslijediti nakon dužeg perioda pregovora i dogovora sa našim kolegama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma koji su na istom zadatku kao i mi. Ovo je konačan rezultat višemjesečnog rada ove gradske uprave podržan od nadležnog državnog organa. Usklađena jesa Zakonom o zaštiti prirode. Uporedo sa tim naše kolege iz Sekretarijata za planiranje prostora su pripremili teren za formalno-pravno uobličavanje trajne zaštite brda Gorica. Krajnji rezultat višemjesečnog rada je obraćanje našeg Sekretarijata nadležnoj Agenciji za zaštitu životne sredine koja će na dati smjernice u smislu optimalnog formalno pravnog okvira za zaštitu brda Gorice imajući u vidu njene specifičnosti - kazao je Vuković, saopštio je PG Biro.

Kako je istakao, u predhodnom periodu Glavni grad je pristupio analizi prostora u podnožju brda Gorica posebno sa aspekta definisanja Planskih rješenja u zahvatu sljedećih Plamskih dokumenata - DUP Nova Varoš, DUP Gorica C, DUP Zagorič 1 dio Zone a, DUP Zagorič 1 i DUP Zagrič 2.

- To su detaljni urbanistički planovi koji zahvataju područje koje je napadnuto gradnjom. U ovom prostupku za određeni broj urbanističkih parcela je utvrđeno da je potrebno izvršiti dodatnu provjeru planskih kapaciteta i namjena kako bi se utvrdili definitivni uslovi za realizaciju i konačnu namjenu ovih površina. Procjena je Glavnog grada da bi realizacijom važećih Planskih rješenja bila značajno narušena vrijednost brda Gorica kao park šume i omiljenog izletišta naših sugrađana. U zahvatu pomenutih planskih dokumenata planirani su objekti koji gabaritima i planiranim kapacitetima mogu narušiti vrijednost prostora parka kao jedinstvene cjeline. Pored toga za obezjeđenje normalnog funkcionisanja ovih objekata potrebno bi bilo obezbijediti odgovarajuću infrastrukturu - rekao je Vuković

Gradonačelnik je dodao kako bi zabrana građenja bila u primjeni do donošenja Plana generalne regulacije koji bi u konačnom dao finalnu ocjenu i optimalna planska rješenja za navedeno područje.

- To je važan posao kojio čeka Ministarstvo odživog razvoja i turizma, a mi ćemo kao odgovorna gradska uprava dati doprinos u tom smislu u skladu sa strateškim opredeljenjem Glavnog grada za ovaj prostor. Napominjemo da je na pomenutim urbanističkim parcelama planirani objekti mješovite namjene stanovanja malih gustina. Mi na ovaj način onemogućavamo dalju stanogradnju na tom prostoru.

Najbitnije pitanje u vezi zaštite prirodne sredine u Glavnom gradu je brdo Gorica, istakao je Vuković.

- Ona danas izgleda kako izgleda. Prostorno-urbanističkim planom je definisan potreban stepen zaštite za najveći dio brda Gorica. Međutim, očigledno je da imamo probleme na rubnim djelovima, pri rijeci Morači, naselju Zagorič i Masline prema pruzi sa druge strane brda. U jednom značajnom dijelu kao polsedica prostornog planiranja koje možda nije bilo primjereno onome što je trebalo da bude i što se nas tiče biće i jeste osnovna namjena tog prostora da bude najznačajnija sportsko rekreativna zona na teritoriji Glavnog grada. Gorica je simbol Podgorice, ona predtvlja pluća našeg grada i preduzeli smo cijli niz aktivnosti u cilju njene pravne zaštite - zaključio je gradonačelnik.

Pomoćnik sekretara za planiranje i održivi razvoj Dragutin Đeković je govoreći o planovima i budućim aktivnostima novoosnovane Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, istako da je ideja o formiranju Agencije potekla tokom zajdničkog rada sa Opštinom Danilovgrad na zaštiti doline rijeke Zete, odnosno njenim proglašavanjem parkom prirode. On je podsjetio da Zakon o zaštiti prirode predviđa da je za svako zaštićeno područje potrebno oformiti posebno tijelo koje će upravljati tim zaštićenim područjem, dodajući da je Glavni grad do sada već imao jedno zaštićeno područje, odnosno masiv Komova.

- Odlučili smo da bi bilo efikasnije i racionalnije da se formira jedinstveno upravljačko tijelo ili agencija Glavnog grada koje će upravljati svim postojećim i budućim zaštićenim područjima. Pošto Gorica nije imala takav stepen zaštite, donijeli smo odluku da je potrebno uraditi sve analize kako bi se brdo Gorica na adekvatan način zaštiti - istakao je Đeković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.