NavMenu

Vesić pobrojao velike beogradske projekte na Petoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture

Izvor: eKapija Srijeda, 12.02.2020. 09:20
Komentari
Podeli
Goran Vesić (Foto: Beoinfo)Goran Vesić
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić predstavio je velike gradske projekte na Petoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture koja se održava u hotelu Metropol.

On je posebno naglasio da je za građane važno šta se radi u saobraćajnoj infrastrukturi, te da su najvažniji projekti metro i gradska željeznica.

- Beograd je jedini grad ove veličine u Evropi čiji je osnovni podsistem javnog saobraćaja autobuski, jer nema grada te veličine bez gradske željeznice i metroa. Zato su nam ta dva projekta najvažnija - metro, čija će vrijednost biti između 3,8 i 4 mlrd EUR, i gradska željeznica, gdje planiramo da u nerednih pet godina izgradimo 186 km. Metro i gradska željeznica će smanjiti saobraćaj u centru grada za približno 30% - istakao je Vesić.

On je podsjetio i na projekat izgradnje dva velika gradska tunela, od kojih će jedan počinjati kod Ekonomskog fakulteta, a završavaće se kod Pančevačkog mosta, a treba da smanji saobraćaj u centru grada za 14%.

- Drugi tunel će se nalaziti ispod Topčiderskog brda i povezaće Most na Adi sa Autokomandom, te će značajno smanjiti intenzitet saobraćaja u tom dijelu grada. Takođe je važan i novi Savski most koji će smanjiti gužve na Gazeli i Brankovom mostu, jer će saobraćaj direktno ići u tunel ispod centra grada. Osim toga, raspisaćemo i tender za rječni prevoz koji će povezati Obrenovac, Grocku i Zemun, a 2021. godine radićemo i Most na Adi Huji, čija je vrijednost oko 220 mil EUR. Između Mosta na Adi i Mosta na Adi Huji radimo unutrašnju obilaznicu sa četiri trake - rekao je zamjenik gradonačelnika.

Pominjući izgradnju kanalizacione mreže, Vesić je naglasio da se u Beogradu sva kanalizacija sliva direktno u Savu i Dunav, te se godišnje sipa 60 hiljada olimpijskih bazena fekalija u ove dvije rijeke.

- To moramo da riješimo i zato smo počeli sa izgradnjom velike fabrike za preradu otpadnih voda približne vrijednosti od 190 mil EUR, a čeka nas druga faza, čija će vrijednost biti između 500 i 600 mil EUR. Ova fabrika će obuhvatiti oko 1,5 miliona stanovnika i kada je završimo, ukinućemo oko 80 direktnih izliva u rijeke. To je civilizacijski važna stvar, kao i Deponija Vinča, a sledeći korak je i izgradnja 17 reciklažnih dvorišta i sortirnice za otpad, približne vrijednosti od 60 mil EUR - istakao je Vesić, podsjećajući da se radi kanalizacija i na lijevoj obali Dunava, kao i da su to najvažniji projekti koji civilizacijski mijenjaju kvalitet života građana.

Zamjenik gradonačelnika je ukazao i na važnost projekta toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd, vrijednog oko 190 mil EUR čime će biti omogućeno da se topla voda iz Termoelektrane Nikola Tesla koristi za grijanje Beograda i čime će se smanjiti trošak za gas. Takođe, dodao je Vesić, radi se i toplodalekovod Konjarnik - Vinča.

Važan projekat jeste "Pametan grad", a dio toga jeste semaforizacija tri stotine raskrsnica i "pametno" upravljanje njima, čime će se smanjiti zagađenje i ubrzati protočnost saobraćaja. Ovo je samo jedna od 43 mjere za smanjenje zagađenja vazduha koje u narednom periodu grad planira da realizuje, naveo je Vesić.

Vesić je podsjetio i na povećanje efikasnosti u izdavanju građevinskih dozvola i dodao da ako hoćemo veću efikasnost, moramo da ulažemo u upravu.

- Ima tu i procedura koje mogu da se skrate, poput informacije o lokaciji, koja bi mogla da se dobija elektronski, a jedna od izmjena koju smo uradili jeste to što smo izmjenama Statuta Grada Beograda prebacili izdavanje građevinske dozvole do 1.500 kvadrata na gradske, a do 5.000 na prigradske opštine, čime smo praktično prebacili 60% predmeta opštinama i tako ubrzali postupak i skratili procedure - precizirao je zamjenik gradonačelnika.

Govoreći o beogradskim splavovima koji se bave ugostiteljstvom, Vesić je kazao da je Zakon o vodama dao gradu u nadležnost da rješava ovo pitanje i da će Beograd donijeti plan o njihovom postavljanju.

- Mi insistiramo da se riješi problem buke i status splavova, koji bi se plaćali po kvadratnom metru, ali bi, takođe, morali da imaju i regularne priključke za struju i vodu, koje sada nemaju. Splavovi će postojati, ali to ćemo pitanje urediti na zadovoljstvo i vlasnika, i onih koji ih koriste - kazao je Vesić.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.