NavMenu

Izabran crnogorski predstavnik za Bijenale arhitekture u Veneciji

Izvor: eKapija Srijeda, 12.02.2020. 08:50
Komentari
Podeli
Pobjedničko rješenje (Foto: Printscreen/MORT)Pobjedničko rješenje
Na konkursu za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja postavke u crnogorskom paviljonu na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2020. godine, odlukom žirija izabrano je rješenje SYNTONY i autorski tim u sastavu Vasilija Abramović, Ruairi Glin i Parker Hejl, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Žiri je izvršio detaljan pregled osam prispjelih konkursnih radova i jednoglasno ocijenio da je ovaj rad dao najkompletniji odgovor na postavljenu temu Bijenala "Kako ćemo živjeti zajedno?", odnosno na postavljeni početni odgovor crnogorske postavke "Ka transaktivnoj prostornoj percepciji".

Odluku o izboru rada koji će predstavljati našu zemlju na ovoj izložbi donio je jedanaestočlani žiri međunarodnog konkursa za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja crnogorske postavke na 17. Međunarodnom bijenalu aritekture u Veneciji, u sastavu: kuratorka Svetlana K. Perović, komesar Dragan Vuković, Dragana Čenić, Darko Petrušić, Petrica Duletić, Borislav Vukićević, Miljana Zeković, Dražen Arbutina, Milena Stavrić, Branka Cuca i Mirjana Prpa.

Podsjećanja radi, Crna Gora učestvovaće na predstojećoj 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koja će biti održana u periodu od 23. maja do 29. novembra 2020. godine. Temu 17. Bijenala arhitekture "Kako ćemo živjeti zajedno?" postavio je ovogodišnji umjetnički direktor/ kurator izložbe Hašim Sarkis, koji poziva na "osmišljavanje novih prostora u kojima ćemo živjeti velikodušno zajedno", te upućuje na traganje za novim "dogovorima o prostoru" i "novim geografijama udruživanja", koje zahtijevaju "globalno djelovanje".


Bijenale arhitekture u Veneciji smatra se najznačajnjom globalnom manifestacijom koja prezentuje savremena dostignuća i tendencije iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.