NavMenu

EU usvojila nova pravila za poboljšanje zaštite online potrošača

Izvor: bankar.me Petak, 10.01.2020. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Novim pravilima Evropske unije o zaštiti potrošača, usvojenim kao Direktiva u Evropskom parlamentu, će se između ostalog, osigurati veća transparentnost internet tržišta. Biće jasnije ko prodaje proizvode, trgovac ili privatna osoba, a slanje lažnih potrošačkih recenzija ili preporuka biće zabranjeno.

Osim toga, trgovci neće moći oglašavati lažna smanjenja cijena, a internet stranice za poređenje cijena moraće da informišu potrošače o kriterijumima rangiranja. Novim pravilima takođe se jačaju prava potrošača. Osigurane su naknade za žrtve nepoštenih poslovnih praksi i kazne u slučaju situacija masovne štete kojima su izloženi potrošači širom EU.

Države članice sada imaju dvije godine da Direktivu prenesu u nacionalno zakonodavstvo kako bi osigurale da su potrošači u EU-u bolje zaštićeni.

- Novim pravilima poboljšaće se zaštita potrošača u digitalnom svijetu koju s pravom zaslužuju. EU takođe želi zaustaviti praksu prodaje proizvoda kao identičnih u različitim državama članicama kada to nije slučaj. Ali nova pravila će štititi potrošače od nepoštenih trgovaca i internet prevara samo ako se strogo sprovode. Snažno podstičem sve države članice da osiguraju sprovođenje novih pravila bez odlaganja - rekla je potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.


- Šaljemo jasnu poruku trgovcima da moraju poštovati pravila, a ne da ih izbjegavaju. Kršenje pravila EU o zaštiti potrošača u velikim razmjerima može biti kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od najmanje 4% godišnjeg prometa. To će biti dovoljno odvraćajuća i djelotvorna kazna koja bi odvratila nepoštene trgovce od prevara. Pozdravljam novo zakonodavstvo jer se njime uspostavljaju istinski evropski standardi zaštite potrošača - rekao je komesar za pravosuđe Didier Rejnders.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.