NavMenu

Prozor-Rama prva u BiH uvela besplatan gradski prevoz

Izvor: Klix Petak, 10.01.2020. 12:33
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Opština Prozor-Rama je početkom 2020. uvela besplatan javni prijevoz za sve svoje stanovnike i time jedina u državi, pa i široj regiji, riješila problem saobraćajnih gužvi i smanjila zagađivanje vazduha.

Pomoćnik načelnika Opštine Prozor-Rama Josip Juričić, koji je i jedan od autora ovog projekta, za Klix.ba kaže kako se ideja zapravo nametnula iz potrebe stanovnika toga kraja.

- Ideja se nametnula kroz svakodnevni rad s građanima. Uvidjeli smo potrebu za prevozom građana, a takav vid prevoza nije postojao u našoj opštini. Uslovi su se stekli organizovanjem opštinskog preduzeća Javni prijevoz, koje je počelo da radi tek početkom ove godine. Stekli su se uslovi i da se uz organizovanje prevoza djece iz osnovnih i srednjih škola organizuje i prevoz građana - objašnjava Juričić za Klix.ba.

Iako ovaj podvig nameće pitanje ekonomske računice, Juričić tvrdi da je uz dobro strateško planiranje i razmatranje ustanovljena isplativost, jer rješava višestruke probleme tog kraja.

Opština Prozor-Rama već godinama u potpunosti finansira prevoz učenika za osnovne škole, iako je to zakonska obaveza županije, što je potvrdila i prošlogodišnja sudska presuda kojom HNK mora platiti opštini za izvršeni prevoz učenika osnovnih škola više od 500.000 KM uz kamatu. Ali, uprkos tome, vodeći brigu o svom stanovništvu, Opština je prije nekoliko godina omogućila besplatan prevoz za učenike Srednje škole Prozor.

- Opština inače izdvaja dobar novac za prevoz djece iz osnovnih i srednjih škola. Riječ je o 800.000 KM na godišnjem nivou, zato što je opština razuđena, ima dosta pravaca iz kojih djeca dolaze do svojih škola i takva organizacija prevoza djece omogućila nam je da uz ne baš velike troškove uključimo i prevoz građana. Koštaće nas na godišnjem nivou oko 100.000 KM, kako smo u našem planu to predvidjeli, i to je iznos koji smo predvidjeli i u općinskom budžetu za 2020. godinu, što će biti dovoljno da se taj prijevoz organizira kvalitetno i povoljno za naše građane - pojašnjava Juričić za Klix.ba.


Ovim projektom, kako naglašava, smanjiće se saobraćajne gužve i zagađivanje vazduha, ali i osobama koje posjeduju vozila olakšati kretanja, što čelnici Opštine Prozor-Rama smatraju značajnim.

- Cilj je da se izađe u susret našim sugrađanima, pogotovu onim starijima koji nemaju svoja vozila i koji su uvijek osuđeni na čekanje nekoga da ih odveze. Sad će im biti olakšano kretanje, a time će se smanjiti i gužve u saobraćaju, što će automatski smanjiti i zagađivanje zraka - pojasnio je Juričić.

Testna faza ovog prevoza je počela u 2020. godini, a kako pojašnjava u roku od pola godine, potrebno je definisati sve relacije vožnje i rasporedi satnica kako bi ovaj projekat bio što produktivniji na zadovoljstvo svih.

- Javni prevoz dobio je zadatak da izvrši kontakte s mjesnim zajednicama i utvrdi početne linije s kojima se ulazi u proces prevoza građana - kaže Juričić. Ističe da će više biti obuhvaćena ona područja s većim brojem stanovnika, ali tvrdi da neće biti onih koji su zanemareni u ovoj priči.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.