Izvor: RTCG | Četvrtak, 09.01.2020.| 15:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Golubovci ostaju vazduhoplovna baza Vojske Crne Gore - Traže se partneri za valorizaciju nikšićkog aerodroma

Ilustracija (Foto: Michael Rosskothen/shutterstock.com)
Ministarstvo odbrane odustalo je od ideje da vojni aerodrom iz Golubovaca preseli u Nikšić, ili Berane. Ipak, kapacitete nikšićkog aerodroma na Kapinom polju Vojska Crne Gore iskoristiće za premještanje jednog helikopterskog odjeljenja koje će služiti za brze interevencije na sjeveru države. Opština s druge strane nastavlja da traži partnere za potpunu valorizaciju aerodroma.

Prije nešto više od godinu, Ministarstvo odbrane intenzivno je razmišljalo o preseljenju vojnog aerodroma iz Golubovaca na Kapino polje u Nikšiću. No, nakon detaljnih analiza, od te ideje se, ipak, odustalo. Golubovci će i dalje biti vazduhoplovna baza Vojske Crne Gore.

Kako je kazao komandant Vazduhoplovstva Vojske CG Bojan Blagojević, sadašanja lokacija na kojoj je vojni aerodrom Knjaz Danilo posjeduje sve neophodne kapacitete koji zadovoljavaju ne samo potrebe vazduhoplovstva, već obezbjeđuju najbolje uslove "Host Nation" kocepta podrške, koja je jedna od obaveza naše države u sistemu kolektivne bezbjednosti.

Ipak, Vojska nije u potpunosti odbacila kapacitete aerodroma na Kapinom polju. Tražila se mikro lokacija za brze intervencije helikopterskih jedinica i izbor je pao upravo na nikšićki aerodorom, uz neophodna ulaganja u prateću infrastrukturu.

- Dislokacije jednog takvog od dva helikopterska odjeljenja omogućila bi obavljanje zadataka na sjeveru naše države u slučaju kriza, elementarnih nepogoda i slično - kazao je Blagojević.

Činjenica da vazduhoplovstvo neće koristite sve kapicitete aerodroma navelo je lokalnu upravu da nastavi sa idejom o njegovoj potpunoj valorizaciji. Već postoje zainteresovani partneri, ističe prvi čovjek Nikšića Veselin Grbović, ali ne želi da otkriva detalje.

- Radi se o respektabilnim partnerima i očekujem da to bude jedna pozamašna investicija i zaposlen veliki broj naših građana. Dobijamo jedan objekat, o čijoj funkciji sada ne bih pričao, ali je previše dobro - kazao je Grbović.

I aerodrom u Beranama našao se prošle godine u planovima Ministarstva, ali se, kako pojašanjava Blagojević, u potpunosti odustalo od toga, zbog, kako je naveo, blizine stambenih objekata, nepovoljnog geografskog položaja i meteo uslova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.