NavMenu

Završetak prioritetne dionice Smokovac-Mateševo do kraja godine - U toku izrada idejnih projekata za nastavak investicije, gradiće se i "plavi autoput" duž jadranske obale

Izvor: eKapija Petak, 19.02.2021. 15:20
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Ministarstvo kapitalnih investicija/Screenshot)
Dionica auto-puta Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa trebalo bi da bude završena do kraja godine, najavio je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i dodao da se rade idejni projekti za njegov nastavak, ali pod drugačijim uslovima od dosadašnjih.

- Očekujemo da do kraja ove godine završimo ovu dionicu, uz ispunjenje nekih uslova u međuvremenu na kojima radimo u dogovoru sa izvođačem, odnosno finansijerom. Stoga bi neki realan rok mogao biti kraj godine - kazao je Bojanić prilikom obilaska radova na prioritetnoj dionici, sa direktorom Transportne zajednice, Matejom Zakonjšekom.

Bojanić je rekao da je prva dionica auto-puta, i pored svih problema koji su postojali tokom izvođenja i finansiranja, pri kraju i da je završeno oko 90% radova.

- Radimo zajednički sa našim partnerima izvođačima, a ujedno i finansijerima iz Exim banke, da dovedemo projekat do kraja - naveo je Bojanić.

On je saopštio da će nova vlast nastaviti projekat, jer on mora biti završen. Bojanić je dodao da će se u nekom narednom periodu raditi na nastavku auto-puta ka Boljarima, odnosno Srbiji, kako bi na kraju imali integrisan, od Beograda do Bara.

On je objasnio da se rade idejni projekti za nastavak auto-puta u saradnji sa Evropskom unijom (EU).

- Te druge dvije dionice će se vrlo vjerovatno raditi pod nekim drugačijim uslovima, odnosno pretpostavljam da će biti više konkurencije po pitanju izvođača i finansijera - kazao je Bojanić.

Na pitanje postoji li strah da bi Kinezi, ukoliko Crna Gora ne bude uredno servisirala finansijske obaveze, mogla da "uzme" neki dio auto-puta, Bojanić je odgovorio da ne vjeruje da će do toga doći.

- Na kraju krajeva radimo uporedo sa njima i imamo ovih dana sastanke, tako da ćemo naći neko rješenje, i po pitanju završetka izgradnje, i po pitanju finansiranje kompletne prve dionice auto-puta. Stoga, ne vjerujem da ćemo doći u tu situaciju da imamo neke značajne probleme po pitanju finansiranja, odnosno isplate kredita - dodao je Bojanić.

On je precizirao da 14. aprila ističe grejs period i da Crna Gora ima novca da plati prvu ratu kredita za auto-put.

- Što se tiče naše strane, imamo novca da to platimo. Nije problem u tome, ali vodimo pregovore sa finansijerom da u paketu sa rokovima izgradnje zajedno dogovorimo kako da sve to završimo i sprovedemo do kraja - objasnio je Bojanić.

Na pitanje da li se zbog zaboravljene petlje Smokovac može tražiti nečija odgovornost, Bojanić je odgovorio da je cilj Vlade da završi prvu dionicu do kraja.

- Sve ćemo na kraju provjeravati, ali ostavimo to za neku drugu fazu kad se bude završio auto-put. Onda će biti malo više vremena da se pogleda šta se sve radilo i kako - naveo je Bojanić.

Na pitanje može li se već sada znati koliko će koštati auto-put, Bojanić je odgovorio da to ne može tačno saopštiti, jer nije još sve završeno.

- Ostalo je da se povuče još jedan dio kredita i da se završe radovi, pa hajde da sačekamo, podvučemo crtu, vidimo kompletne troškove i, ukoliko je bilo propusta, ko ih je napravio i zašto - saopštio je Bojanić.

Zakonjšek je nakon obilaska radova na dionici auto-puta kazao da je to jedan impresivan inženjerski projekat koji će povezati Luku Bar sa planinskim dijelom Crne Gore.

- Za nas iz Transportne zajednice jako je važno da svi putevi koji budu sagrađeni budu integrisani u mrežu, a isto tako i da budu osposobljeni za buduće doba. To podrazumijeva upotrebu savremenih digitalnih tehnologija, a u perspektivi nekad i elektronsko punjenje automobila. Već sada razmišljamo o budućnosti, jer su to ti takozvani putevi budućnosti - rekao je Zakonjšek.

On je saopštio da je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je pripremila EU, opredijelio sredstva za nekoliko ključnih projekata u Crnoj Gori.

- Želim napomenuti rekonstrukciju pruge od Podgorice ka Beogradu i povezivanje sa Lukom Bar. Takođe, tu je i bolji put koji će povezati Podgoricu sa Sarajevom, a isto tako i takozvani plavi auto-put, koji će ići duž jadranske obale i povezati Hrvatsku i Crnu Goru sa Albanijom i Grčkom - objasnio je Zakonjšek.

Bojanić i Zakonjšek su prije obilaska auto-puta uvodnim izlaganjima otvorili zajedničku online radnu konferenciju na temu razvoja putne infrastrukture Action Plans Road Show.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.