NavMenu

EBRD daje kredit od 26 mil EUR za rekonstrukciju lokalnih puteva - Planiran završetak radova na dionici između Berana i Kolašina

Izvor: Mina Petak, 27.11.2020. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CBCK/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je, u okviru napora da poboljša povezanost i regionalnu integrisanost Crne Gore, obezbjedila kredit vrijedan 26 mil EUR sa državnim garancijama, namijenjen rekonstrukciiji i poboljšanju dionice puta između opština Berane i Kolašin.

Iz EBRD-a je saopšteno da će sredstva pokriti izgradnju puta u dužini od 13,9 kilometara, kao i završetak radova na tunelu dužine 2,8 kilometara, koji će povezati Berane sa Kolašinom.

- Projektom će se značajno skratiti vrijeme putovanja između dva grada i poboljšati ukupna povezanost manje razvijenog sjevernog regiona Crne Gore - navodi se u saopštenju EBRD.

Kredit je uslijedio nakon dva prethodno potpisana sporazuma o finansiranju između EBRD-a i crnogorske Vlade u ukupnom iznosu od 25 mil EUR.

- Novi fondovi podržaće i pripremu sistema za upravljanje putnom infrstrukturom, koji će čuvati podatke o putevima i pomoći u planiranju kratkoročnih i dugoročnih usluga održavanja puteva. to će doprinijeti optimizaciji planiranja puteva i raspodjele resursa u crnogorskom sektoru puteva - smatraju u EBRD.

Iz te međunarodne organizacije su ocijenili da su poboljšana povezanost i transportna infrastruktura presudni za privlačenje investicija i za dalji ekonomski rast u zemlji.

- To će takođe biti podrška lokalnom i regionalnom turizmu, ključnom sektoru crnogorske ekonomije - tvrde u EBRD-u.

EBRD je uključena u reformu putnog sektora u Crnoj Gori otkako je 2006. godine počela da ulaže u zemlju.

Do sada je EBRD uložila 710 mil EUR u 74 projekta u zemlji.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.