NavMenu

Kina testira pametne mašine za recikliranje plastike - Saradnja Unilevera i Alibabe

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 12:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Maurice Angres)Ilustracija
Dvije najveće svjetske kompanije u oblasti robe široke potrošnje Unilever i Alibaba napravile su sistem za recikliranje koji automatski identifikuju i sortira plastična pakovanja. Sistem nazvan Svijet slobodan od otpada zasnovan je na vještačkoj inteligenciji, a 20 mašina za recikliranje postavljeno je kao deo pilot programa u kancelarije i javne prostore u dva kineska grada Šangaju i Hangzhou.

Svaka mašina je opremljena vještačkom inteligencijom koja automatski identifikuje različite vrste plastičnih flaša, što je napredak u odnosu na dosadašnju tehnologiju. Mušterije dobijaju bodove za svaku flašu koju ubace, a bodove mogu iskoristiti za sadnju drveća ili zaštitu zemljišta. Riječ je o programu koji je kompanija Alibaba pokrenula 2016. godine tokom kog je u saradnji sa nevladinim organizacijama posađeno 200 miliona drveća u izrazito suvim područjima u Kini.

U kompaniji Unilever vjeruju da će ovaj program postati zeleni motor cirkularne ekonomije za plastična pakovanja u Kini. Kako kažu, sposobnost mašine da presortira plastična pakovanja poboljšava kvalitet recikliranja plastičnih flaša i ponovnu upotrebu plastičnih materijala i doprinosi uspostavljanju sistema cirkularne ekonomije. U kompaniji namjeravaju da do 2025. godine smanje upotrebu plastike za 100.000 tona i promovišu upotrebu reciklirane plastike kako bi upola smanjili upotrebu novih sirovina u pakovanjima.

M. D.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.