NavMenu

Dizajn proizvoda u fokusu "cirkularne" politike Evropske unije u 2021. godini

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 11.01.2021. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/ Arek Socha)Ilustracija
Nova godina je, kad je riječ o cirkularnoj ekonomiji u Evropskoj uniji, dobro počela - 1. januara stupila je na snagu zabrana izvoza plastičnog otpada u EU. Takođe, od ove godine, svi televizori, frižideri, mašine za pranje veša i posuđa na evropskom tržištu moraće da zadovolje minimum uslova kad je riječ o dizajnu kako bi se produžio njihov životni vijek. Fokus EU u ovoj godini, kada je riječ o cirkularnoj ekonomiji, biće, prema najavama, na proizvodima, odnosno njihovom dizajnu.

Evropska komisija namjerava da Direktivu o ekodizajnu postavi u centar politike o održivim proizvodima, najavila je na debati Euroactiva Paola Migliorini, viša zvaničnica u odjeljenju za zaštitu životne sredine Evropske komisije.

- Okvir politike o održivim proizvodima biće napravljen od serije inicijativa i zakona, a u glavnom dijelu zakonskog predloga koji planiramo da predstavimo krajem 2021. godine naći će se Inicijativa o održivim proizvodima koja će proširiti opseg Direktive o ekodizajnu - najavljuje Migliorini.

Novi okvir neće biti zasnovan samo na Direktivi o ekodizajnu, već će biti povezan sa predlogom koji je u pripremi koji će osnažiti potrošače tako što će im obezbijediti više informacija i ustanoviti pravo na popravku. Predlog treba da izađe polovinom godine.

- Predlog će obezbijediti alatke za kompanije da pokažu ekološki otisak svojih proizvoda i da informišu potrošače o otisku proizvoda koje namjeravaju da kupe - kaže Migliorini i dodaje da će se zahvaljajući ovom paketu predloga ostvariti ciljevi postavljeni u Akcionom planu za cirkularnu ekonomiju usvojenom u martu prošle godine.

Inače, stručnjaci su složni u ocjeni da najveći dio kasnijih ekoloških problema, čak do 80%, može da se izbjegne ako se drugačije pristupi fazi dizajna proizvoda. Jer, kako kažu, upotreba proizvoda, njegova trajnost, kao i mogućnosti za dalju upotrebu materijala od kog je proizvod napravljen, najprije zavise od dizajna.

M. D.

Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.