NavMenu

Evropski gradovi potpisali deklaraciju o cirkularnoj ekonomiji

Izvor: eKapija Srijeda, 21.10.2020. 13:33
Komentari
Podeli
Budimpešta (Foto: Pixabay/Jo Stolp)Budimpešta
Evropski gradovi među kojima su Ljubljana, Budimpešta, Kopenhagen, Oslo, Helsinki, Sevilja, Prag, Tirana potpisali su Deklaraciju cirkularni gradovi čiji je cilj ubrzanje tranzicije od linearne ka cirkularnoj ekonomiji u Evropi.

Deklaraciju podržava više organizacija posvećenih cirkularnoj ekonomiji, uključujući i Evropsku investicionu banku i Program UN za životnu sredinu. Cilj potpisnika je razdvajanje ekonomskog rasta od upotrebe resursa i postizanje klimatski neutralnih, pravednih i prosperitetnih društava.

Gradovi su prepoznati kao subjekti sa ogromnim potencijalom da predvode tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji. Oni su najveći konzumenti energije i materijala, ali su istovremeno mjesta inovacija i socio-ekonomske transformacije. Kako se navodi, danas 70% Evropljana živi u urbanizovanim područjima, u gradovima se dešava 75% potrošnje prirodnih resursa, a 50% otpada dolazi iz gradova (s tim što je u Evropskoj uniji taj procenat i veći).

Lokalne i regionalne vlasti upravljaju velikim brojem ključnih sektora u urbanim područjima, kao što su upravljanje otpadom i saobraćaj, odgovorni su za prostorno planiranje i upotrebu zemljišta. Njihove javne nabavke i investicioni budžeti takođe mogu igrati važnu ulogu u podsticanju tražnje za cirkularnim proizvodima i uslugama, kaže se u pozivu za potpisnike.

Zamjenica gradonačelnika Osla Lan Marie Berg primjećuje da klimatske ambicije i ciljevi idu ruku pod ruku sa zelenijom i cirkularnijom ekonomijom.

- Smanjivanje našeg ugljeničnog otiska mora se primijeniti u svim sferama. Proizvodi treba da se prave tako da traju duže, da budu popravljani i od materijala koji mogu biti ponovo upotrebljavani. Na taj način, izbjeći ćemo da vrijedni resursi završe kao otpad. Otvoriće se novi poslovni modeli, nova radna mjesta - kaže Berg.

Saradnja je neophodna pa se pozivaju i drugi evropski gradovi da potpišu deklaraciju. Kako se navodi, potpisnici će imati priliku da sarađuju sa drugim gradovima i da postanu dio moćne grupe koja će podizati svijest o dugoročnim političkim, društvenim i finansijskim koristima cirkularne ekonomije. Potpisnici će moći da dobiju savjete i podršku u razvoju cirkularne ekonomije, a otvara se i mogućnost za međugradsku saradnju.

M. D.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.