NavMenu

Kinezi dvije godine Srpskoj ne odobravaju 750 mil KM kredita za autoput Vukosavlje–Brčko

Izvor: Capital Nedjelja, 07.07.2024. 09:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Šiblje, korov i hrpa kamenja na livadi gdje je već trebao biti pri kraju novi kineski projekat u Republici Srpskoj. Kamen temeljac za izgradnju nove trase auto-puta od Vukosavlja do Brčkog položen na početku izborne kampanje prije dvije godine, komotno bi se mogao položiti i uoči ovih izbora, pošto se od tada do danas na ovoj trasi nije radilo gotovo ništa.

Prije više od 700 dana ambiciozno je najavljeno da bi trasa auto-puta, koji bi konačno povezala Banjaluku i Doboj sa Brčko distriktom, mogla biti završena do 2025. godine, ali od tada do danas nisu završeni pregovovori sa kineskom Eksim bankom o kreditu od oko 750 miliona maraka koliko je procijenjeno da je potrebno za gradnju samo 33 kilometra kroz ravnicu.

Petorica predstavnika republičke vlasti na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom i četvorica iz kineske kompanije China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), koja je pobijedila na tenderu, lopatama su tada svečano okopavale kamen postavljenu na buduću trasu koja je danas uglavnom obrasla u šikaru.

Tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, a današnji predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da je auto-put Vukosavlje-Brčko dokaz partnerstva, uspjeha, sposobnosti Republike Srpske.

- Ovo je veliki korak. Ponosan sam što iza nas ostaju djela - rekao je Dodik u Garevcu kod Modriče i ozvaničio početak radova, te dodao da "će u narednih četiri-pet godina biti kompletno izgrađen auto-put".

Da od auto-puta nema ništa uvjerila se ekipa portala Capital koja je obišla mjesto na kojem je svojevremeno položen kamen temeljac sa crvenom mašnom u selu Gornji Kladari kod Modriče, stotinjak metara od hangara koji je izgradila pomenuta kineska kompanija za svoju bazu.

Na mjestu gdje se dogodila ceremonija je iznikao korov, sve je obraslo u šikaru, a osim hrpe šljunka negdje na sredini parcele, nema ni traga građevinskim radovima.

Tačno preko puta te lokacije, sa druge strane magistralnog puta na potezu između opština Šamac i Modriča, parkirano je nekoliko bagera. Ovi bageri su u prethodnim danima uklonili travu i šikaru u dužini od par stotina metara i na tome stali.

U razgovoru sa prolaznicima saznali su da su bageri u posljednjih desetak dana iskrčili dio šikare i njiva, tek toliko da se čini da se nešto radi. Niko od njih nije znao da kaže da li se spremaju radovi i kada.

Novinari Capitača pokušali su dobiti i izjave od radnika, kao i od domaćih rukovodilaca ove kompanije, ali nisu imali previše uspjeha. Radnici su ih uputili na rukovodioce, koji su potom tražili da im pošalju pitanja pisanim putem, a onda odgovorili da ne mogu da odgovore, te ih usmjerili prema Autoputevima Republike Srpske.

Capitale je pokušao saznati da li je dogovorena finansijska konstrukcija za gradnju auto-puta i pod kojim uslovima, kada je planiran početak izgradnje i kraj radova. Nismu dobili odgovore ni na to da li će u izgradnji biti angažovani domaći podizvođači niti koliko je objekata na trasi određeno za rušenje, te da li su završene eksproprijacije.

Novac za izgradnju autoputa još nije obezbijeđen

U preduzeću Autoputevi Republike Srpske su uglavnom rekli ono što se već znalo: da je ugovor o izgradnji potpisan 24. avgusta 2022. godine, a 31. avgusta iste godine "označen je početak realizacije ovog projekta", odnosno položen kamen temeljac. Ali, otkrili su i da dvije godine od pompeznog otvaranja kineski partneri još nisu riješili pitanje finansiranja ovog projekta.

- U toku je izrada tehničke i studijske dokumentacije i sprovođenje aktivnosti neophodnih za pribavljanje građevinske dozvole za glavne i pripremne radove. Izvođač je u proteklom periodu izradio kompletan idejni projekat za cijelu trasu, te glavni projekat za prvi dio trase u dužini od sedam kilometara. Na terenu su u toku radovi na izgradnji kampa za smještaj radnika i platoa za formiranje gradilišta, te pripremni radovi na trasi za koje je izdata građevinska dozvola. Pored toga, u toku je izbor i nadzora nad radovima, kao i pregovori sa kineskom Eksim bankom o finansiranju, što je po ugovoru, obaveza izvođača radova - rekli su za Capital u Autoputevima RS.

U Autoputevima RS kažu da je rok za izgradnju tri godine od početka radova. Podsjećaju da kineska kompanija počela pripremne radove u skladu sa izdatom dozvolom. Do sada su izdate dvije djelimične građevinske dozvole na području Modriče. Eksproprijacija za sve parcele je pred završetkom.

- Na dionici auto-puta formirano je 1.085 predmeta, a za sve njih je donijeto rješenje o eksproprijaciji. U 866 predmeta je postignut sporazum o naknadi, dok je za 219 predmeta u toku postupak za utvrđivanje - rekli su u Autoputevima.

Prema planu, ova trasa auto-puta kreće od opštine Vukosavlje gdje joj je polazna tačka petlja na koridoru VC, a krajnja granica joj je Brčko.

Planirano je da dionica prolazi kroz teritoriju opštine Vukosavlje u dužini 2,6 kilometara, kroz Modriču 7,9 kilometara, zatim Šamac 10,5 kilometara, Pelagićevo osam kilometara, te kroz opštinu Donji Žabar u dužini od četiri kilometra.

Predviđene su tri petlje i to Modriča, Gornja Slatina i Lončari i most preko rijeke Bosne dug 1.360 metara.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.