NavMenu

Autoput Bijeljina-Rača do kraja iduće godine - Očekuje se donacija novih 10 mil EUR za izgradnju dionice

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 24.06.2024. 15:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja autoputa Bijeljina - Rača je najveći projekat koji finasiraju dvije vlade, a benefite od ovog projekta imaće ne samo građani i privrednici Semberije i Majevice, već i Federacije BiH.

Republika Srpska i Srbija grade puteve budućnosti kojim će se dolaziti, a ne samo odlaziti. Na mapi je nekoliko modernih saobraćajnica, a dionica autoputa Rača - Bijeljina, sastavni je dio budućih autoputeva Banjaluka - Bijeljina - Beograd. Dionicu dugu 20 kilometara finansiraju vlade Srpske i Srbije.

- Do sada smo najveći dio sredstava investirali mi iz Autoputeva Srpske i Vlada Republike Srpske. Naravno, i Srbija je uložila oko 10 mil EUR, a očekujemo još jednu donaciju od 10 mil EUR za izgradnju ove dionice - rekao je Nedeljko Ćorić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

U toku su pregovori sa bankom, za finansiranje dionice od Bijeljine do Brčkog. Na dionici Brčko - Vukosavlje u toku su pripremni radovi. Izgradnja autoputa od Bijeljine do Rače je nacionalni projekat Republike Srpske i Srbije.

Olakšice neće osjetiti samo građani. Bez modernih puteva nema ni privrednog razvoja.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da će ovaj autoput prema Beogradu doprinijeti smanjenju gužvi, posebno u ljetnom periodu, jer je to komunikacija istoka, posebno Turske, prema zapadnoj Evropi i veoma je frekventna.

Most na Savi, koji spaja Sremsku Raču i Raču, te Srpsku i Srbiju, dokaz je da između dva naroda ne postoje barijere.

Miloš Vučević, predsjednik Vlade Srbije, naglasio je da je mnogo toga što nas spaja i da ne treba da dozvolimo da nas administracija dijeli. Navodi da je jednostavniji prelaz u korist građana i Srpske i Srbije, ali i svih koji koriste ovaj put.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakoa je da ovaj autoput mijenja karakter regiona i da je veoma značajan za Srpsku.

- Ovo je najveća investicija koju je Bijeljina ikada imala. Put košta 258 mil KM, a Srpska je već uplatila 100 mil KM vlastitih sredstava za izgradnju dionice.

Građani podržavaju izgradnju autoputa Bijeljina - Rača, jer predstavlja još čvršću vezu sa Srbijom, ističući da je on kao krvotok u organizmu, a dobri putevi nam omogućuju da brže stižemo do destinacija, ostvarujemo profit, radimo, živimo...

Most na rijeci Savi finansirala je Vlada Srbije. Integrisani granični prelaz gradiće se u Srbiji. Rok za izgradnju autoputa kroz Semberiju je kraj 2025. godine.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

12.07.2024.  |  Agro, Industrija, Građevina

Vlada RS odobrila 500.000 KM Našoj mljekari za izgradnju prerađivačkih kapaciteta (VIDEO)

Vlada RS je na sjednici u četvrtak donijela Odluku o odobravanju 500.000 КM Našoj mljekari Banjaluka, na ime ostvarivanja prava na podsticajna sredstva za unapređenje sektora mljekarstva kroz izgradnju prerađivačkih kapaciteta. Pokretanje sopstvene prerade mlijeka je jedan od imperativa koji već neko vrijeme zaokuplja jedan veći broj članova Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske. - Ovo Udruženje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.