NavMenu

Kinezi modernizuju željeznice u Srpskoj

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 15:29
Komentari
Podeli
Kineska kompanija China Railway Design Corporation uradila je analizu stanja u RS i dala prijedloge za unapređenje željezničkog sistema (Foto: Mikica Šubara)Kineska kompanija China Railway Design Corporation uradila je analizu stanja u RS i dala prijedloge za unapređenje željezničkog sistema

Nakon dokumenta "Analiza stanja željezničkog sistema u Republici Srpskoj sa prijedlozima za njegovo unapređenje", koji je izradio tim kineske kompanije China Railway Design Corporation i koji, prema riječima nadležnih u Željeznicama RS, predstavlja značajan korak za realizaciju projekata koji će doprinijeti unapređenju željezničkog saobraćaja, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i predsjednik Upravnog odbora ove kompanije Fang Tjenbin razgovarali su danas u Tjenđinu o daljim aktivnostima ka modernizaciji željezničkog sistema u Republici Srpskoj.

Na sastanku je razgovarano o saradnji na obnavljanju infrastrukturnih, radioničkih i voznih kapaciteta Željeznica Srpske, u skladu sa potpisanim Memorandumom o razumijevanju o međusobnoj saradnji na razvoju saobraćajnog sektora u Republici Srpskoj.

Rukovodstvo kineske kompanije izrazilo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, ističući da će najstručniji timovi kompanije CRDC u saradnji sa resornim ministarstvom i Željeznicama Srpske u narednom periodu nastaviti aktivnosti na unapređenju i modernizaciji željezničkog sektora.

Delegacija Ministarstva sobraćaja i veza i ŽRS obišla je izložbeni prostor kompanije CRDC, gdje su predstavljeni najznačajniji projekti, dostignuća i tehnološka opremljenost.

Nakon povratka u Peking, delegacija je obišla jednu od najsavremenijih željezničkih stanica - Peking-Jug, koja predstavlja početnu stanicu međugradske pruge za velike brzine između Pekinga i Tjenđina. Međugradsku brzu željeznicu Peking-Tjenđin projektovala je kompanija CRDC za brzine do 350 km/h. Njena ukupna dužina iznosi 120 km, a vrijeme putovanja između dva najveća grada u sjevernoj Kini iznosi svega 30 minuta, odnosno, najbržim vozom 21 minut.


Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović sa delegacijom sastao‭ ‬‬se‭ ‬danas‭ u‭ ‭‬Tjenđinu‭ ‬‭i sa‭ Lin Fang, zamjenikom generalnog direktora‭ ‬vodeće‭ ‬Kineske‭ ‬‬osiguravajuće‭ ‬ ‬korporacije Sinošur (China Export & Credit Insurance Corporation‭ ‬- SINOSURE), koje je izrazilo je interes u oblasti osiguranja kreditnih linija za Željeznice Republike Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.