NavMenu

Novi problemi oko Južne interkonekcije - Ministarstvo prostornog uređenja FBiH odbilo zahtjev BH-Gasa za izdavanje urbanističke saglasnosti

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 15:02
Komentari
Podeli
Spor i oko toga ko će biti nosilac cijelog projekta - novoosnovana kompanija u Mostar ili BH-Gas (Foto: Pixabay.com/David Mark)Spor i oko toga ko će biti nosilac cijelog projekta - novoosnovana kompanija u Mostar ili BH-Gas
Federalno ministarstvo prostornog uređenja odbilo je zahtjev BH-Gasa za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska, prenosi portal Capital.

BH-Gas je ovaj zahtjev podnio u junu 2021. godine i nešto manje od tri godine kasnije stiglo je rješenje Vlade FBiH. Odbilo ga je ministarstvo na čijem čelu je, kako se navodi dalje u tekstu Capitala, Željko Nedić, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ).

Južna interkonekcija bi BiH spajala s Hrvatskom i preko nje s Evropskom unijom. Gasovod bi polazio od Zagvozda u Hrvatskoj, išao preko Posušja, Tomislavgrada, Šuice, Kupresa, Bugojna, Novog Travnika i Travnika s odvojkom za Mostar.

Pored urbanističke saglasnosti, bitka se i dalje vodi, kako je i eKapija ranije pisala, ko će biti nosilac cijelog projekta. HDZ BiH zagovara da to bude novoosnovana kompanija u Mostaru, ali u samom projektu i svim ostalim dokumentima koji se odnose na Južnu interkonekciju navodi se BH-Gas kao nosilac. Ovakav stav su, kako se pisalo, zastupali i predstavnici međunarodne zajednice, prije svih Amerika, koja je već javno kritikovala HDZ u vezi sa ovim pitanjem.

Capital podsjeća da je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, upozoren s više strana, od pisma državnog sekretara Antonyja Blinkena, američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja, do pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Jamesa O'Briena. Poruke su svaki put bile jasne – BH-Gas mora biti nosilac projekta.

Ovaj gasovod, vrijedan oko 100 mil EUR, dug je 180 kilometara, s tim da je njegova dužina u BiH oko 160 kilometara. Novac za Južnu interkonekciju obezbijedila je EU, koja je spremna da taj projekat podrži djelimično i grantom, ali s obzirom na to da sve dugo traje, objavljeno je da je iz EU stigao signali da bi sav novac za to mogao biti upitan. U međuvremenu, nova vlada Hrvatske najavila je realizaciju projekta Južne interkonekcije.

BiH, inače, uvozi gas jedino iz Rusije putem Turskog toka, kojem se priključila u aprilu 2021. godine.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH je prije dvije godine amandmanima zaustavila donošenje zakona kojim bi se pokrenula izgradnja novog gasovoda u Bosni i Hercegovini. Svi amandmani podrazumijevaju da se iz projekta isključi kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu, te da se projekat prebaci na novoosnovanu kompaniju u Mostaru.


Zakon kojim bi se zvanično pokrenula izgradnja gasovoda je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH krajem 2021. godine. Tada su za njega glasali i zastupnici HDZ BiH. Međutim, ovaj zakon blokiran je u Domu naroda Federacije, piše Capital.

Na početku mandata nove vlade FBiH Zakon o Južnoj interkonekciji je povučen, te je početkom marta ove godine Vlada Federacije najavila donošenje novog Zakona o južnoj interkoneciji.

Capital navodi u tekstu da se u ovom kontekstu sve češće spominje i firma Eroplin, koja je u vlasništvu Ivice Nuića, a koja je osnovana krajem 2021. godine s kapitalom od 70.000 KM. Nuić je porijeklom iz Konjica, a radio je u Montmontaži, zamjenik je predsjednika NO Jadranski naftovod (JANAF) sa sjedištem u Zagrebu, član je Udruženja BH Hrvata Prsten, te je član Glavnog odbora Matice Hrvatske.

U međuvremenu, Stranka demokratske akcije (SDA) je ranije uputila u parlamentarnu proceduru novi/stari Zakon o Južnoj interkonekciji. Naveli su tada da je projekt Južne interkonekcije jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Industrija, Građevina

Vlada RS podržaće gradnju poslovne zone u Zvorniku

Poslovna zona koja će biti građena na području naselja Branjevo i Pilica nalazi se u strategiji razvoja grada Zvornika, a ove aktivnosti podržali su i Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović. - Želja nam je da na tom lokalitetu napravimo poslovnu zonu s obzirom na to da su stvoreni određeni preduslovi prolaskom gasovoda prema Bijeljini - rekao je Ivanović. On je istakao da je urađena

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.