NavMenu

Lokalne zajednice ujedinile snage za izgradnju autoputa Tuzla-Doboj, slijedi formiranje radne grupe

Izvor: eKapija Utorak, 28.05.2024. 13:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija

Nakon inicijalnog sastanka, održanog u Lukavcu u martu ove godine, te niza sastanaka održanih u Lukavcu i Doboju, u Gračanici je potpisan Sporazum o saradnji za realizaciju projekta izgradnje dionice autoputa Tuzla-Doboj između pet lokalnih samouprava.

Gradonačelnici, načelnici i njihovi zamjenici kao predstavnici Grada Doboja, Opštine Petrovo, Općine Doboj Istok, Grada Gračanica, Grada Lukavac i Grada Tuzle inicirali su uspostavljanje osnova saradnje za realizaciju projekta izgradnje dionice autoputa Tuzla – Doboj, planiranje koridora trase autoputa i određivanja lokacija zajedničkih tačaka autoputa na liniji razdvajanja entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te nastavak realizacije projekta regulacije i uređenja korita rijeke Spreče.

- Ova dionica autoputa se razlikuje od svih dionica autoputa u Bosni i Hercegovini jer ona dotiče međuentitetsku liniju i nemoguće ju je provoditi kao entitetski projekat. Druga stvar se odnosi na rijeku Spreču koja je uglavnom neuređenog korita i uzrok plavljenja za sva naselja u njenoj dolini. Mi kao lokalne zajednice, prepoznali smo da niko iz Banja Luke ili Sarajeva ne vidi ovaj problem bolje od nas, shvatili smo da mi ovdje bolje i kvalitetnije čujemo i osjetimo potrebe građana i sa jedne i sa druge obale Spreče - kazao je gradonačelnik Lukavca Edin Delić.

Na sastanku su sumirani dosadašnji rezultati i aktivnosti preduzete prema nadležnim institucijama te utvrđeni prioriteti djelovanja za naredni period.

.- Izgradnja autoputa Tuzla-Doboj je od životnog značaja i interesa sa sve lokalne zajednice koje gravitiraju ovom području. Opština Petrovo je maksimalno zainteresovana za ovaj projekat i ubijeđen sam da će i entitetske vlade te kantonalna vlada podržati ovaj projekat te da ćemo spojiti Doboj i Tuzlu - rekao je načelnik Petrova, Ozren Petković.


Za realizaciju ovog projekta, lokalne zajednice će oformiti Radnu grupu sastavljenu od stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja koji će nadalje rukovoditi projektom, Grad Gračanica i Grad Doboj se zadužuju da obave razgovore sa Vladom Federacije BiH, odnosno Vladom Republike Srpske te Doboj Istok sa Vladom Tuzlanskog kantona.

- Već dva mjeseca radimo na zajedničkoj inicijativi izgradnje ove dionice, imamo mnogo problema koji se tiču saobraćaja, naša privreda je ugrožena. Vjerujemo kada nešto krene od lokalnih zajednica da može postići velike rezultate. Prve korake smo napravili i odlučni smo da ovaj projekat sprovedemo do kraja. Ovo je projekat za buduće generacije - rekao je u svojoj izjavi za medije, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.