NavMenu

Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje, za radove vrijedne 100 mil EUR slijedi kreditno zaduženje

Izvor: eKapija Petak, 01.03.2024. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC) za srednju i jugoistočnu Evropu Jang Dong u četvrtak su u Banjaluci potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji, na projektu poboljšanja saobraćajnice na dionici magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje).

Memorandumom je predviđena rekonstrukcija magistralnog puta Foča – Šćepan Polje u dužini od 15 kilometara.

Sam projekat na koji se odnosi memorandum obuhvata radove u vrijednosti od oko 100 mil EUR, kojim su predviđeni i drugi radovi koji će se izvoditi u neposrednoj blizini trase pomenutog projekta.

Predsjednik Vlade RS izjavio je da je ovaj putni pravac od prioritetne važnosti za Republiku Srpsku, koji će biti realizovan u najskorije vrijeme, te istakao da će građani ovog dijela RS dobiti putni pravac koji će zajedno sa novim mostom biti moderna poveznica sa Crnom Gorom, koji će obezbijediti efikasan protok ljudi i robe.

On je naveo da će u to biti ugrađeni i drugi radovi koji se neće odnositi na dionicu puta Foča-Šćepan Polje, već na određena klizišta ili proširenja u neposrednoj blizini na magistralnim putevima Republike Srpske.

Višković je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i preduzeće Putevi Srpske skoro dvije godina pregovarali sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju sredstava za ovaj putni pravac, ali da su ti pregovori bili neuspješni.

- Mi više nemamo vremena. Želimo da građanima tog dijela Republike Srpske omogućimo pristojan putni pravac. Ovo što danas imamo ne može se nazvati ni magistralnim putem - naveo je Višković.

On je istakao da je sa kineskim partnerima dogovoreno da će Ministarstvo finansija Srpske i CRBC zajedno voditi pregovore sa kineskom Eksim bankom koja će obezbijediti navedena finansijska sredstva.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su ministar finansija Zora Vidović, direktor Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Milan Dakić, kao i izvršni direktor za tehničke poslove ovog preduzeća Miroslav Janković, te pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Agro, Industrija

Domaći agrar spao na jeftine proizvode, većina usmjerena na kukuruz i krompir

sa usitnjenim zemljištem (šest do osam parcela). - Ta gazdinstva najvećim dijelom proizvode za vlastite potrebe ili samo djelimično viškove za prodaju, što uzrokuje nisku produktivnost, niske prihode, male količine, upitan kvalitet i konzistentnost tržišne proizvodnje. Kod proizvođača i prerađivača postoji nedostatak poznavanja i razumijevanja standarda kvaliteta, te ograničen pristup i korištenje inovacijskih i modernih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.