NavMenu

EBRD nakon žalbi potvrdio: Autoput kod Mostara ne može ići preko plodne zemlje

Izvor: Klix Nedjelja, 18.02.2024. 07:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: boyan1971/shutterstock.com)Ilustracija
Dionica Koridora 5C južno od Mostara postala je predmet žalbi nakon što je trasa prije nekoliko preusmjerena preko obradivih površina povratničkih naselja. EBRD-ov nezavisni mehanizam je provjerio žalbe građana i potvrdio da ruta nije u skladu s njihovim standardima. Zbog toga su predložene dodatne socijalne i ekonomske revizije.

Najveća mreža za zaštitu životne sredine u zemljama centralne i istočne Evrope CEE Bankwatch Network objavila je stav EBRD-a o trasi Koridora 5C Mostar jug – Počitelj, na koju su mnogi građani uložili žalbu još prije nekoliko godina. Oni ističu da je utvrđeno kako ovom trasom nisu ispunjeni standardi EBRD-a i EU.

- Pregled usklađenosti Evropske banke za obnovu i razvoj potvrdio je podnosioce pritužbi iz Mostara pogođene Koridorom 5C u Bosni i Hercegovini. Sada Vlada Federacije BiH, uz podršku EU i evropskih javnih banaka, mora osigurati djelotvoran lijek - navodi CEE Bankwatch Network.

Naime, lokalno stanovništvo, koje je pogođeno gradnjom Koridora 5C pozvalo je međunarodnu zajednicu da osigura da autoput bude u skladu s međunarodnim standardima zaštite životne sredine i ljudskih prava.

U pismu šefu Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, ambasadoru Johannu Sattleru i nekoliko ključnih ambasada, zajednice ističu nedavne nalaze o ozbiljnim kršenjima međunarodnih standarda, te su zatražili preusmjeravanje dionice Južni Mostar – tunel Kvanj, da zaštite svoju zemlju, sredstva za život, kulturnu baštinu i prirodu.

Diskriminaciju povratnika utvrdio je i Opštinski sud u Mostaru.

U januaru je EBRD-ov Nezavisni mehanizam odgovornosti za projekte (IPAM) objavio izvještaj iz svoje istrage dionice Južni Mostar – tunel Kvanj. Oni su utvrdili ozbiljne povrede ekološke i socijalne politike EBRD-a.

Kako bi otklonio ova kršenja, IPAM je dao preporuke za korake koji bi uskladili projekat sa standardima EBRD-a, ali to ne uključuje nužno promjenu trase.

- Iako otkup zemljišta nije završen, u toku je nekoliko sudskih sporova i pritužbi, a građevinski radovi na dionici nisu započeli, preporuke za ponovnu procjenu trase do sada je ignorisao nosilac projekta JP Autoceste. Kompanija nije dala zvaničan odgovor na izvještaj o pregledu usklađenosti. U međuvremenu, menadžment EBRD-a je odgovorio da 'nije u poziciji da u potpunosti provede (preporuku) bez prihvatanja od strane JPAC-a i Vlade FBiH' - navodi CEE Bankwatch Network.

Amna Popovac, predstavnica građana koji su se žalili, kazala je da je potrebno primijeniti standarde EU prilikom gradnje Koridora 5C, pogotovo kada se uzme u obzir naša težnja ka ulasku u Uniju.

- Standarde EU potrebno je primijeniti u izgradnji infrastrukture novcem EU i ogromnim kreditima javnih banaka. Koridor 5C je test da li će se demokratski principi i ljudska prava podržati ili ne. Naši partneri iz EU ne mogu stajati po strani i gledati kako se normativni principi EU uništavaju - kazala je ona.

Azra Duraković, vlasnica zemljišta preko čije parcele će prolaziti trasa koridora upozorila je da svi moraju još jednom procijeniti odabir rute.

Fidanka Bacheva-McGrath iz Bankwatcha istakla je pak da su preporuke IPAM-a pružile pravdu podnosiocima pritužbi, potvrđujući njihove pritužbe i ponavljajući njihove zahtjeve.

- Sada je na EBRD-u i Autocestama da isporuče efikasan lijek ponovnom procjenom rute. Međunarodna zajednica treba da preuzme odgovornost za način na koji se ova veoma skupa evropska infrastruktura gradi u Bosni i Hercegovini - rekla je ona.
Komentari
Vaš komentar
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.