NavMenu

Kako teku radovi na autoputu od Beograda do Banjaluke - Gradnja dionice od Rače do Bijeljine ide prema zacrtanom planu

Izvor: Glas Srpske Petak, 09.02.2024. 14:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)Ilustracija
Gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 mil KM.

Vršilac dužnosti direktora Autoputeva RS Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd - Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda - Sarajevo - Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

Ovaj projekat kroz Republiku Srpsku podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški Integral inženjering te Srbijaautoput iz Beograda i Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

- Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama - kazao je Glasu Srpske Ćorić.

Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 mil KM te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade Srpske i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 mil KM za pomenutu dionicu.

- Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao - poručio je Ćorić.

Autoputevi RS su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima Brčko - Bijeljina.

- Posao na izgradnji tih dionica povjeren je renomiranim kineskim kompanijama, koje su u samom vrhu liste najboljih građevinskih firmi. Kineska firma, koja će graditi dionicu od Vukosavlja ka Brčkom, već je započela pripremne radove i izgradila dio kampa za smještaj radnika koji će biti angažovani na ovom poslu, a intenzivniji radovi očekuju se u toku godine - poručio je Ćorić.


Naglasio je da će i dionicu od Brčkog do Bijeljine takođe graditi kineska firma, a trenutno su za realizaciju tog projekta u toku pregovori o finansijskom dijelu ugovora, ali i aktivnosti vezane za izradu projektno planske dokumentacije.

Trasa kroz Brčko


Kada je riječ o trasi kroz Brčko Autoputevi RS su ugovorili izgradnju dionica Vukosavlje - Brčko i Brčko - Bijeljina, odnosno do granice sa Distriktom.

- Autoputevi i Autoceste FBiH u stalnom su kontaktu sa nadležnima u Distriktu, koji još usaglašavaju trasu kroz samu teritoriju Brčkog, kao i ostale zakonske i podzakonske akte, neophodne za početak realizacije projekta izgradnje autoputa na tom dijelu - kazao je Nedeljko Ćorić.

Na linku OVDJE možete pogledati aktuelnu INFOMAPU izgradnje autoputeva i brzih saobraćajnica u BIH i regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.02.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro moguća zamjena bh. vozačkih dozvola u Italiji

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, utvrdilo Prijedlog sporazuma o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola između Bosne i Hercegovine i Republike Italije. - Zahvaljujući ovom Sporazumu, čije je potpisivanje iniciralo Ministarstvo, naši državljani koji žive u Italiji moći će zamijeniti važeće

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.