NavMenu

Raspisan poziv za izradu idejnog i glavnog projekta prve dionice Jadransko-jonskog koridora kroz BiH - Vrijednost nabavke 6 mil KM

Izvor: eKapija Subota, 29.01.2022. 09:13
Komentari
Podeli
Jadransko-jonska autocesta (Foto: Screenshot/TD)Jadransko-jonska autocesta
Autoceste FBiH su raspisale javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta dijela Jadransko-jonskog koridora, tj. za dionicu Stolac - Interregionalni čvor Počitelj, dužine od 23,25 km.

Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 6 milKM, dok je rok za pružanje usluga 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa, i to podijeljenih u fazu jedan za idejni projekat i studije (devet mjeseci) i drugu fazu u koju spada izrada glavnog projekta takođe u roku od devet mjeseci. Predviđeno je i sprovođenje postupka e-aukcije.

Predmet projektnog zadataka je izrada idejnog i glavnog projekta dionice od interregionalnog čvorišta Počitelj do čvorišta Neum-Stolac, što ujedno predstavlja i prvu dionicu autoceste. Projektni zadatak podrazumjeva izvođenje geotehničkih istražnih radova za fazu idejnog i glavnog projekta, te izradu studija i separata potrebnih za pribavljanje urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje, ističe se u projektnom zadatku.

Jadransko-jonska autocesta će povezivati Bosnu i Hercegovinu sa zaleđem Jadransko-jonske obale i to kao direktna veza na Koridor 5C.

- Obaveza ponuđača je priprema projekata, studija i elaborata potrebnih za ishođenje stručnih mišljenja, saglasnosti i sl. koje su obavezne i prethode ishođenju urbanističke saglasnosti. Zahtjeve za pribavljanje saglasnosti će izraditi ugovorni organ na osnovu dostavljene dokumentacije od projektanta, te komunicirati s nadležnim institucijama. Ugovorni organ će po potrebi u toku komunikacije s nadležnim institucijama zatražiti tehničku podršku Projektanta. Sva ta ishođenja su popraćena i finansijskim izdacima kao što su razne administrativne takse/naknade za izvršenje usluge i izdavanje potrebnih dokumenata. Sve takve troškove snosi ugovorni organ - pojašnjeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za dostavljanje ponuda je 15. mart 2022. do 10:00 sati, a detalji se mogu pogledati OVDJE.

Ukupna dužina Jadransko-jonske autoceste kroz BiH je 102,6 km.

Trasa Jadransko-jonske autoceste, prema idejnom rješenju koje je predstavilo Ministarstvo prometa BiH u septembru 2019. godine, počinje kod interregionalnog čvora Počitelj kojim se povezuje buduća trasa Jadransko-jonske autoceste sa trasom autoceste na Koridoru 5C, a završava na granici sa Crnom Gorom.


Tada je rečeno da trasa kroz BiH kreće od Počitelja, paa preko dijelova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne točke s Crnom Gorom na rejonu Aranđelovo/Nudo. Na autocesti su predviđene četiri petlje: Stolac-Neum, Ravno, Trebinje-Dubrovnik i Trebinje-Herceg Novi.

Uključuje se i Crna Gora

Nedavno su vlasti Crne Gore rekli da žele i oni konačno pokrenuti gradnju trase kroz njihovu državu.

- Izgradnja Jadransko-jonskog autoputa je jedan od strateških projekata Vlade Crne Gore - poručio je ministar finansija i socijalnog staranja CG Milojko Spajić, najavivši potpisivanje Memoranduma o razumijevanju strateškog partnerstva sa američkom kompanijom Bechtel.

Izgradnja Jadransko-jonskog autoputa biće prva investicija koju će Crna Gora realizovati sa američkom kompanijom Bechtel, rekao je Spajić i dodao da je riječ o investiciji vrijednoj više od milijardu evra.

S. Trivić/ T. Brnjoš


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.