NavMenu

Ceste FBiH osigurale novac za važne infrastrukturne projekte na području USK

Izvor: biznis.ba Subota, 11.09.2021. 15:08
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH i Gradske uprave Bihać na sastanku u petak su razgovarali o izuzetno važnim projektima, koji su u fazi realizacije ili pripreme.

- Već smo u završnoj fazi gradnje devijacije na magistralnom putu M-5, koja je od izuzetnog značaja za grad Bihać i za što je izdvojeno 1.800.000 KM. Novac je osiguran i za još tri velika i značajna projekta, međutim tu imamo problem s izuzetno sporom i kompleksnom procedurom rješavanja imovinsko–pravnih odnosa. Radi se o projektima izgradnje treće trake za spora vozila na Ripačkom klancu, obilaznice Izačić i završetku izgradnje putne komunikacije Bihać–Bosanska Krupa. Sada se nadamo da će Gradska uprava i Kantonalna vlada maksimalno ubrzati te procese i na adekvatan način riješiti sva pitanja imovinsko-pravnih odnosa - kazao je direktor JP Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić.

Dodao je i kako je Programom modernizacije cesta za projekte u Unsko-sanskom kantonu osigurano oko 27 miliona eura.

- Već smo u četvrtoj godini realizacije Programa modernizacije cesta, a nažalost najmanje smo projekata implementirali upravo u USK. Razlog za to je spomenuta spora i komplikovana procedura izdavanja dozvala za gradnju i eksproprijacije zemljišta. To rade upravni organi lokalnih zajednica, no ne trebamo tražiti krivca, nego zajedno pokušati što prije stvoriti sve preduslove za gradnju. Skoro 21 milion eura još uvijek stoji i čeka implementaciju planiranih projekata. Osim spomenutih projekata u Bihaću, tu je i veliki projekat obilaznice u Cazinu, kao i još nekoliko u drugim općinama - rekao je Pravdić.

Predstavnici Gradske uprave Bihać potvrdili su maksimalni angažman na pribavljanju potrebne dokumentacije i rješavanju imovinsko–pravnih odnosa, kao i formiranje zajedničkih koordinacijskih tijela kako bi se što prije krenulo u realizaciju svih pripremljenih projekata.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, koji od početka pokušava posredovati i maksimalno pomoći u osiguravanju svih preduslova za realizaciju ovih projekata od izuzetne važnosti za Unsko-sanski kanton.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.