NavMenu

Derventa kreće u projekat vodosnabdijevanja južnog dijela grada - Radovi vrijedni i do 4 mil KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.05.2021. 12:04
Komentari
Podeli
(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
Projekat vodosnabdijevanja južnog dijela Dervente, koji će obuhvatiti sela Gornji i Donji Cerani, Gornja i Donja Osinja, Pojezna, Crnča, Mala Sočanica i dio Velike Sočanice, bio je tema razgovora aktivista na izgradnji vodovoda sa gradonačelnikom Miloradom Simićem i predstavnicima preduzeća Кomunalac Derventa i prnjavorske firme Кonus inženjering, koja je uradila elaborat vodosnabdijevanja ovog dijela grada.

Projektom je planirano da se obezbijedi snabdijevanje pitkom vodom oko 1.000 domaćinstava ovog kraja. Gradonačelnik Simić je istakao da je sastanak organizovan kako bi mještani dobili informacije o projektu i sam projekat njima približio, da se čuju njihove nedoumice i pitanja koja imaju u vezi samog projekta te dodao da će biti održano još sastanaka sa aktivistima iz sela koje obuhvata ovo vodosnabdijevanje, saopšteno je na opštinskom sajtu.

- Ovo je jako značajan sastanak sa jednom od najozbiljnijih priča kada je u pitanju izgradnja vodovoda. Procjenjuje se da će ovaj projekat koštati između 3,5 i 4 mil KM. Do sada je zainteresovano oko 780 domaćinstava. Danas smo dogovorili da idemo u nabavku kompletnog projekta kako bismo znali kolika je cijena. Praksa je da domaćinstva uplaćuju oko 1.500 КM. Ovaj projekat će sigurno koštati više. Ja sam dao obećanje da će opština snositi sve ostalo ako se uplati po 1.500 КM po domaćinstvu - rekao je Simić.

Gradonačelnik je izrazio žaljenje što su odlukom skupštinske većine iz kapitalnog budžeta "obrisana" sredstva za projektovanje vodovoda i dodao:

- Ja sam ipak pronašao izvor finansiranja i ovaj projekat neće stati. Na sljedećoj sjednici Skupštine grada predložićemo sredstva za prvu fazu realizacije ovog projekta u iznosu od 1,3 mil KM pa sam zamolio aktiviste da apeluju na odbornike da se projekat ne ruši. Uradili smo karte za vodovod, predvidjeli jednu žilu kucavicu koju mi zovemo aorta, a koja predstavlja glavni potez vodovoda i za nju smo nabavili projekat. Pozivam građane da daju svoj sud, ja stati ne mogu jer je ovaj projekat više od politike. Snabdijevanje hiljadu domaćinstava vodom je velika stvar - istakao je gradonačelnik Simić.

Predstavnik Кomunalca Milijan Stojičić je upoznao aktiviste sa činjenicom da će vodovod biti priključen na crpilište Bilića vrelo.

- Crpilište koje vama gravitira je staro crpilište Lupljanica, koja ima godišnji prosjek 6-7 litara u sekundi, a koje u zavisnosti od uslova može dati i 19-20 litara u sekundi. Što se tiče količine vode, imamo je dovoljno. Imamo i crpilištekoje nije aktivirano. To je crpilište u Dažnici, Rašića jezera i to je nešto što stoji u rezervi - rekao je Stojčić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.