NavMenu

Vlada FBiH prihvatila dva granta od 15,4 mil EUR za dionice tunel Zenica-Donja Gračanica i Buna-Počitelj

Izvor: eKapija Petak, 16.04.2021. 09:14
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Freedom Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada FBiH je donijela na jučerašnoj sjednici odluku o prihvatanju granta za finansiranje projekta na Koridoru 5C, poddionica tunel Zenica - Donja Gračanica, na osnovu Ugovora zaključenog u Sarajevu 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu (EBRD) i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u iznosu do 9.222.000 eura.

Sredstva će biti korištena za izgradnju autoceste po međunarodnim standardima, dužine 3,9 km između Donje Gračanice i tunela Zenica, uključujući Sjevernu petlju, zajedno s mostom preko rijeke Bosne i cestom za povezivanje s magistralnom cestom, navedeno je u saopćenju Vlade.

Odlukom je data i saglasnost za zaključenje Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH, kao i Sporazuma o podgrantu između FBiH i JP Autoceste FBiH.

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH Mostar.

Federalna vlada je, takođe, donijela odluku da Federacija BiH prihvata grant do 6.219.140 eura za finansiranje projekta Koridor Vc za poddionicu Buna - Počitelj, po Ugovoru o grantu zaključenom u Sarajevu 10. marta 2021. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za zapadni Balkan.

Sredstva granta su namijenjena za izgradnju 7,2 km duge dionice autoputa po međunarodnim standardima.

Vlada je potvrdila da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Ugovor o grantu.

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija i JP Autoceste FBiH Mostar.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.