NavMenu

EU finansira izvedbeni projekat za poddionicu Počitelj-Zvirovići sa 2 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 16.04.2021. 08:58
Komentari
Podeli

(Foto: Autoceste FBiH)
Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o grantu za tehničku pomoć između Bosne i Hercegovine, Autocesta FBIH i Evropske investicione banke (EIB) u vezi sa konsultantskim uslugama za nadzor nad radovima na izgradnji Koridora 5C u BiH - poddionica Počitelj-Zvirovići.

Riječ je WBIF grantu (Investicioni fond za Zapadni Balkan) - doprinosu Evropske unije vrijednom 2 mil EUR, koji će biti implementiran putem EIB-a, a namijenjen je finansiranju izvedbenog projekta za poddionicu Počitelj-Zvirovići, ukupne dužine 11,1 km. Izvedbeni projekat je smjernica za novu aplikaciju za tehničku pomoć za nadzor nad radovima u iznosu od 5 mil EUR, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Izgradnjom ove poddionice, uz podizanje sigurnosti i kapaciteta ceste, skratiće se putna udaljenost za oko 5 km duž koridora sjever – jug između Počitelja i južne granice sa Hrvatskom pa se uz uštede vremena putovanja za oko 40%, između ostalog, očekuje i smanjenje saobraćajnih nesreća i zagađenosti zraka. Ukupna vrijednost projekta je 124.159.006 EUR, od čega je zajam EIB-a 100 mil EUR, grant WBIF-a 5 mili EUR, vlastiti doprinos 17,159 miliona eura i grant WBIF-a od 2 mil EUR – doprinos Evropske unije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.