Izvor: eKapija | Srijeda, 17.03.2021.| 14:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prijedor planira novu poslovnu zonu na 70 ha u Gornjim Orlovcima - Gradska uprava očekuje intenzivnije otvaranje pogona

Prijedor
Prijedor (Foto: Grad Prijedor)
Grad Prijedor namjerava da formira novu poslovnu zonu u naselju Gornji Orlovci, nakon što bude odobren prenos zemljišta sa državnog na lokalni nivo, potvrdio je za eKapiju gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović.

Riječ je okvirno o 70 hektara zemljišta, a veličina i broj pogona na toj lokaciji zavisiće od namjera budućih investitora. Kako ističe Pavlović, Grad Prijedor će u narednom periodu uputiti zahtjev Vladi RS za ustupanje zemljišta u planiranoj zoni.

- Smatramo da je, uz podršku Vlade Republike Srpske, neophodno obezbijediti novu lokaciju za izgradnju industrijske zone, kao i potrebnu infrastrukturu u cilju privlačenja novih investicija i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. Naša očekivanja u narednom periodu su da će interes za lokacije na širem području rasti, a da ćemo mi zajedno sa drugim lokalnim zajednicama tražiti svoju priliku i pozicionirati se kao jedna od povoljnijih lokacija. Početak izgradnje autoputa prema Banjaluci umnogome će pomoći da i naše lokacije postanu atraktivnije, a mi ćemo se potruditi da i konkurentnost prati taj zamajac – navodi Pavlović.

Prostornim planom grada Prijedora definisano je, inače, pet lokacija za razvoj industrijskih zona. Međutim, zbog neriješenih imovinskih odnosa Grad Prijedor raspolaže jednom industrijskom zonom, čiji će kapaciteti, prema riječima gradonačelnika, uskoro biti popunjeni.

- U postojećoj zoni Celpak trenutno posluje pet potpuno novih firmi iz oblasti metaloprerade, brizganja i proizvodnje plastične galanterije, a od toga su dvije strane firme. U pregovorima smo i sa jednim brojem investitora koji su iskazali interes za ulaganje u ranijem periodu, tako da i te inicijative privodimo kraju i očekujemo da će uslijediti još jedan ciklus intenzivne gradnje i otvaranja dodatnih, ali i novih kapaciteta - ističe Pavlović.

Gradonačelnik Prijedora ističe da su aktuelni pregovori sa većim brojem potencijalnih investitora, među kojima tri smatraju veoma značajnim za grad.

- Кako smo sada u osjetljivoj fazi pregovaranja, ne možemo otkrivati neke pojedinosti, ali možemo reći da se radi o poznatim firmama iz oblasti metaloprade, autoindustrije i informacionih tehnologija, koje sa sobom donose ne samo kapital, već i nove tehnologije i kvalitetnija radna mjesta. Ono što je izvjesno jeste, da bi njihovom dolaskom bila otvorena nova lokacija zone u blizini aerodroma i da bi se angažovao značajan broj radnika koji bi dobili priliku raditi na, uslovno rečeno, "kvalitetnijim" radnim mjestima. Često je nezahvalno govoriti o brojkama, ali u ovim slučajevima one jesu zaista značajne za naš grad i moramo se potruditi da ispunimo ono što se od nas očekuje, a to nije tako jednostavno – kaže Pavlović.

Smatra da Grad Prijedor, kroz proaktivan pristup, mora da iskoristi svoje komparativne prednosti, podigne nivo komunikacije i saradnje sa privrednicima, uveže sve relevantne lokalne aktere i stavi ih u funkciju podrške investitorima.

Kada je riječ o novoj poslovnoj zoni u Gornjim Orlovcima, Gradska uprava ima namjeru da je stavi u funkciju čim se sprovedu sve zakonske procedure.

- Uporedo sa poslovima prenosa vlasništva zemljišta na grad, treba raditi na izradi sprovedbenog dokumenta za poslovnu zonu kojim se utvrđuje nova namjena istog, na prostornim, saobraćajnim i uslovima za obezbjeđenje potrebne infrastrukture, kao i da se definišu neophodni uslovi zaštite životne sredine. Nakon donošenja sprovedbenog dokumenta i riješenih imovinskih odnosa, može se krenuti sa poslovima pripremanja i opremanja poslovne zone, uz prethodno pribavljanje potrebne urbanističko-tehničke dokumentacije - navodi Pavlović.

Prijedor je tradicionalno industrijska sredina koja je ekonomski razvoj bazirala na razvoju rudarstva, drvne i metalske industrije i većina investitora koja dolazi u Prijedor je upravo iz ovih oblasti.

U posljednjih nekoliko godina, najuspješnija djelatnost grada Prijedora je metaloprerada uzimajući u obzir rastuće finansijske pokazatelje, kao i pojavu novih preduzeća u ovom sektoru, navode u Gradskoj upravi.

V. Marković


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE