NavMenu

Građani i lokalne vlasti u Bužimu skupili 1,5 mil KM za izgradnju puteva - U planu i kredit od 10 mil KM za obnovu kanalizacije

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 08.03.2021. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yevhen Prozhyrko/shutterstock.com)Ilustracija
Lokalne vlasti u Bužimu pokrenule su u protekloj godini projekat pod nazivom "Marka građanin, marka općina", a cilj svega je da se zajedničkim snagama osiguraju neophodna sredstva za izgradnju i modernizaciju infrastrukture.

Načelnik ove općine Mersudin Nanić ističe kako je Bužim decenijama zapostavljen od viših razina vlasti kada se radi o izgradnju putne mreže, ali i druge potrebne infrastrukture, zbog čega su, u saradnji s građanima, odlučili uzeti stvar u svoje ruke.

- S ponosom mogu kazati da su naši građani do sada u okviru naše akcije uplatili 750.000 KM i to je iznos za koji smo povećali općinski budžet. Isto toliko sredstava izdvojiće lokalne vlasti iz predviđenih grantova i sve ćemo uložiti u sanaciju i izgradnju preko osamdeset putnih pravaca koji su u jako lošem stanju - istakao je Nanić.

Prema riječima Suvada Šahinovića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Bužimu, ovakav primjer saradnje građana i lokalnih vlasti jedinstven je u Bosni i Hercegovini.

- Nisam čuo da negdje ima sličan primjer da građani na dobrovoljnoj osnovi izdvajaju sredstva po principu pola-pola kako bi se uradili važni projekti. Mi pokazujemo koliko volimo svoj grad, jer u biti sve ove projekte trebalo bi da finansira država, a ne građani, jer oni već taj novac daju kroz poreze i brojne državne namete - kazao je Šahinović.

Također, jedna od strateških prednosti općine Bužim jeste da nema kreditnih zaduženja i to je svrstava u red rijetkih lokalnih zajednica bez zaduženja.

Zbog toga u ovoj općini ozbiljno razmišljaju i o velikom kreditnom zaduženju kojim bi krenuli u izgradnju kanalizacione mreže koja Bužimu nedostaje, a procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi oko 10 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.