NavMenu

Vlada FBiH za izgradnju brzih cesta i autocesta namijenila 118,2 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 08:55
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak, 25. februara, dvije odluke o programima utroška dijela sredstava kapitalnih transfera za kapitalne projekte izgradnje autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u ukupnom iznosu od 118,2 mil KM, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Od toga je 35 mil KM namijenjeno za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje, uključujući i prolaz kroz poslovnu zonu Vitez, zatim 4,7 mil KM za izgradnju mostarske južne obilaznice, te 30 mil KM za izgradnju brze ceste Prača – Goražde (LOT1 i LOT2 tunel Hranjen – faza 1. u dužini od 5.500 metara).

Iznos od 6,5 mil KM namijenjen je za projekat izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M17 i M17.4, te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru.

Za poddionicu Šićki Brod – Đurđevik na trasi ceste Tuzla – Sarajevo osigurano je 20 mil KM.

Za izgradnju gradskog autoputa u Sarajevu (dionica Stup – Buća Potok – Pofalići – Velešići – Bentbaša) planirano je 6 mil KM, te jedan milijun za sanaciju i rekonstrukciju ceste M-15 (dionica entitetska linija – Sanski Most 1 – Kamičak).

Drugom jučerašnjom odlukom Vlada je na ime kapitalnih transfera drugim razinama vlasti i fondovima za izgradnju autocesta i brzih cesta u Federaciji BiH, osigurala 15 mil KM za izgradnju i rekonstrukciju Prve transverzale, čiji je implementator Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.