NavMenu

Napreduju radovi na gradilištu poddionice Počitelj-Zvirovići - U maju potpisivanje ugovora za izgradnju ceste Tunel Kvanj-Buna (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 24.02.2021. 12:47
Komentari
Podeli
(Foto: Autoceste FBiH)
U okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5C, na prostoru južne Hercegovine, trenutno je najveći fokus stavljen na dvije poddionice, Buna–Počitelj i Počitelj–Zvirovići.

Dok na poddionici Buna–Počitelj radovi polako ulaze u završnu fazu (trenutno se vrše asfalterski radovi), na poddionici Počitelj–Zvirovići intezivirane su aktivnosti na izvođenju radova nakon što u prethodna dva mjeseca uslijed vremenskih neprilika radovi bili usporeni. Izgradnjom poddionica Buna–Počitelj i Počitelj–Zvirovići, Bosna i Hercegovina dobiće novih 18 km autoceste.

Poddionica Počitelj–Zvirovići, koja je dio dionice Počitelj–Bijača, podijeljena je na dva lota. LOT 1 obuhvata trasu autoceste od petlje Počitelj do početka mosta Počitelj i od kraja mosta Počitelj do petlje Zvirovići. LOT 2 obuhvaća izgradnju mosta Počitelj, jednog od najkompleksnijih objekata na cijelom Koridoru 5C, saopšteno je iz Autocesta FBiH.

Trenutno se na LOT-u 1, Sekcija 1, vrše iskopi i nasipi na glavnoj trasi. Do sada je završeno 96% iskopa i 80% nasipa. Potputnjaci Bivolje Brdo i Ševaš Njive su završeni, a trenutno se vrši zasipanje klinova. Na natputnjaku Gradina izvode se radovi na izradi skele i oplate rasponske konstrukcije, a aktualizirani su i radovi na izgradnji Interregionalne petlje Počitelj.

U prethodnom periodu pojačan je intezitet radova na spojnim cestama prema M6 i M17 kao i radovi na CP Počitelj, na izradi temelja za čeličnu nadstrešnicu. Na Sekciji 2 LOT-a 1 završeno je 44% iskopa i 60% nasipa te 24% završnog sloja nasipa. U tunelu Počitelj, koji je probijen četiri mjeseca prije roka, trenutno se radi hidoroizolacija i ugradnja geotekstila u desnoj tunelskoj cijevi i betoniranje dijela sekundarne obloge i ugradnja priparnog podgradnog sklopa u lijevoj tunelskoj cijevi.

Od ostalih objekata, na mostu M4 se radi betoniranje zadnjeg segmenta desne rasponske konstrukcije i izrada skele prvog segmenta lijeve rasponske konstrukcije, dok je na potputnjaku Orlovača završeno 95% radova. Izvođač radova na izgradnji autoceste na poddionici Počitelj–Zvirovići, LOT 1, je kineska kompanija China State Construction Engineering Corporation Limited, a vrijednost ugovora iznosi 56,5 mil EUR bez PDV-a.

Izgradnja mosta Počitelj, nakon obavljanja najtežeg dijela posla, postavljanja šipova, nastavilo se sa radovima koje se vrše na više pozicija istodobno. Na upornjaku U1 koji se nalazi s lijeve obale rijeke Neretve izbetonirane su prve dvije faze temelja te se armiraju potporni zidovi uz upornjak. Na stupnom mjestu S1 koji se također nalazi na lijevoj obali Neretve vrši se iskop tvrde stijene do kote dna temelja. Na stupnim mjestima S3 i S5, na desnoj obali rijeke Neretve, izbetonirane su četiri kampade, dok je na stupnom mjestu S4 izbetonirano pet kampada i trenutno se armira šesta kampada. Izgradnju mosta Počitelj izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a ukupna vrijednost radova je 28,1 mil EUR bez PDV-a.

Osim aktivnosti na poddionicama Buna–Počitelj i Počitelj–Zvirovići, JP Autoceste FBiH provodi tenderske procedure i za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za poddionice Mostar jug–Tunel Kvanj i Tunel Kvanj–Buna. U maju ove godine očekuje se potpisivanje ugovora o izgradnji s najpovoljnijim izvođačem za poddionicu Tunel Kvanj–Buna.

Fotogalerija
Poddionica Počitelj-Zvirovići
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.