NavMenu

Kompanija Neimari gradi prečistač otpadnih voda na Bjelašnici - Projekat najsavremenije tehnologije gotov do kraja 2021.

Izvor: Poslovne novine Srijeda, 17.02.2021. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Neimari iz Sarajeva realizovaće u 2021. niz kapitalnih projekata, od kojih je među najvažnijim onaj izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadne vode na Bjelašnici po najnovijoj tehnologiji, koji se prvi put provodi u BiH.

U dugogodišnju tradiciju porodične kompanije Neimari, koja traje više od 80 godina i sada se već prenosi na četvrtu generaciju, utkani su najsavremeniji principi graditeljstva i visoki standardi poslovanja u skladu sa svim evropskim i svjetskim kriterijima.

Njihov dosadašnji kvalitetan rad i profesionalan pristup svakom zadatku omogućio im je veliki broj poslovnih referenci pa tako i za izgradnju biološkog prečišćivača na Bjelašnici.

Realizacija ovog kapitalnog projekta, prema riječima suvlasnika kompanije Ramiza Mulaomerovića, počeće na proljeće, a biće okončana do kraja 2021.

Projekat vrijedan 2,67 mil KM

- Dobili smo građevinsku dozvolu i u toku su pripremni radovi, a gradnja počinje na proljeće. Rad budućeg postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda temelji se na primjeni savremene PVA-MBBR tehnologije. Riječ je tehnologiji koja omogućava samorastvaranje biološkog mulja, koji se daljnjom preradom može iskoristiti i kao gnojivo u poljoprivredi - kaže Mulaomerović.

Proces biološkog prečišćavanja otpadnih voda uz primjenu PVA-MBBR granula razvijen je u Sloveniji i Japanu. Do sada su samo četiri takva prečistača izgrađena na Balkanu, dva u Sloveniji i dva u Hrvatskoj.

Vrijednost radova na ovom projektu bez PDV-a iznosi 2.677.862 KM, a finansiraće ih Centar za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) u ime Republike Slovenije sa 640.795 EUR i sufinansirati Općina Trnovo sa milion maraka te Kanton Sarajevo i FBiH sa po 500.000 KM.

- Provođenjem ovog projekta vodeća svjetska tehnologija prečišćavanja voda biće primijenjena i u BiH. Budući prečistač otpadnih voda imaće kapacitet da primi kompletnu separatnu i kišnu kanalizaciju sa područja Igmana i Bjelašnice - istaknuo je Mulaomerović.

Osim izgradnje postrojenja za biološko prečišćavanje otpadnih voda na Bjelašnici, kompanija Neimari u 2021. godini planira nastavak izgradnje i opremanje svoje nove poslovne zgrade na Stupu, što će koštati ukupno 2 mil KM.

Rekonstrukcija željezničke stanice na Bistriku

- U ovoj godini planiramo realizovati još jedan važan projekat – rekonstrukciju stare željezničke stanice na Bistriku, koji spada u kategoriju kulturno-historijskih spomenika. Investitor ovog projekta je Uprava Grada Sarajeva. Restauracija kulturno-historijskih objekata je ozbiljan zahvat u našem poslu jer je potrebno sačuvati izvorni oblik i namjenu objekta bez narušavanja ni jednog jedinog detalja, a istovremeno treba modernizovati objekat kako bi mu se povećala sigurnost i produžila trajnost - naglasio je Mulaomerović.

Restauracija i konzervacija sjevernog zida Bijele tabije, obnova starog grada Stolac, restauracija i izgradnja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, restauracija i obnova Latinske i Šeherćehajine ćuprije i mosta Ćumurija, sanacija krova Predsjedništva BiH, kao i sanacija fasada u Ulici Štrosmajerova u Sarajevu, samo su neki od uspješno i kvalitetno realizovanih projekata kompanije Neimari, iza kojih stoje zadovoljni investitori.

- Našim radom i sofisticiranim metodama izvodimo najsloženije graditeljske poduhvate, postavljajući tako nove standarde u projektovanju i realizaciji arhitektonskih ostvarenja, bilo da se radi o složenim restauratorskim radovima ili primjeni novih tehnologija građenja - tvrdi Mulaomerović.


Standard kvaliteta ISO 9001:2015

Svoju dugogodišnju tradiciju i razvoj kompanija Neimari je od jula 2011. godine krunisala uspostavljanjem sistema kvalieta te je pribavila certifikat po međunarodnom standardu ISO 9001:2008.

- Danas, služeći se sistemom i standardima ISO 9001:2015, pratimo i osiguravamo kontinuirano poboljšanje našeg poslovanja poštovanjem principa savremenog menadžment sistema i svih zakonskih normi iz oblasti naše djelatnosti, kao i permanentnim obrazovanjem svih zaposlenika - s ponosom ističe Mulaomerović.

Kompanija Neimari danas ima 70 zaposlenih, različite kvalifikacione strukture, od građevinskih inžinjera do majstora – zanatlija svih profila. Kako navodi dalje Mulaomerović, to je mlad, a iskusan vodeći tim, koji ima dugačku referentnu listu realizovanih projekata.

- Bavimo se projektovanjem, inžinjeringom, građevinarstvom u oblasti visokogradnje i niskogradnje te restauratorskim radovima. Posjedujemo veći broj mehaničkih i transportnih sredstava i opreme, kao i veliki skladišni prostor - objašnjava Mulaomerović.

Svoj dugogodišnji razvoj i rad, stečeno povjerenje investitora, suizvođača i vjernih dobavljača Neimari potvrđuju ne samo velikim brojem realizovanih projekata nego i nizom značajnih priznanja i zahvalnica.

- Put kojim danas idemo zacrtao je još 1938. godine prošlog stoljeća Derviš Mulaomerović iz Trebečaja pokraj Sarajeva. Dervišov rad je bio prepoznat kao jedan od najljepših u bivšoj Jugoslaviji, a odnosi se na planinske kuće na Treskavici. U našoj istoriji poslovanja nismo imali slučajeva neizvršenja ugovora, kao ni sporova. Cilj nam je da održimo status uspješne i pouzdane kompanije koja će ispuniti, pa i nadmašiti očekivanja naših klijenata - rekao je Mulaomerović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.