NavMenu

U toku rekonstrukcija pumpne stanice Centar i unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo

Izvor: eKapija Petak, 12.02.2021. 12:51
Komentari
Podeli
(Foto: jtairat/shutterstock.com)
Rekonstrukcija hidromašinske opreme u pumpnoj stanici Centar, koja je od izuzetnog značaja za unapređenje sistema vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo, počela je 10. februara. Ova stanica vodom opskrbljuje rezervoare Podhrastovi, Bjelave i Crni Vrh.

Ovim povodom, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović i vršiteljica dužnosti direktorice preduzeća Vodovod i kanalizacija Aida Pendek obišli su ovaj objekt, saopšteno je iz Vlade KS.

Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima, zbog čega će se najprije krenuti sa rekonstrukcijom mreža za rezervoare Bjelave i Crni Vrh, dok će se u narednom periodu sanirati i dijelovi ka rezervoaru Podhrastovi.

Kako je pojašnjeno, ovom prilikom, tokom izvođenja radova planirana je zamjena starih pumpnih agregata, te instaliranje novih. Tokom dana biće promijenjeno pet pumpnih agregata na ova dva pravca.


U ranijem periodu izvršena je rekonstrukcija elektroinstalacija pumpne stanice, zamijenjeni su trafoi, te postavljeni novi sa ukupnom instalisanom snagom koja iznosi dva puta po 1.000 kW, pri čemu je urađen i prateći srednjenaponski sistem.

Na ovaj način će se osigurati pouzdaniji rad opreme, veća pogonska sigurnost, ali i viši stepen energetske efikasnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.