Izvor: eKapija | Utorak, 09.02.2021.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tunel Zenica gradi 120 radnika - Kakva je dinamika radova na dionicama autoputa u zeničkoj regiji? (FOTO)

Tunel Zenica u izgradnji
Tunel Zenica u izgradnji (Foto: JP Autoceste FBiH)
Nakon završetka aktivnosti na izgradnji Zeničke obilaznice, fokus aktivnosti JP Autoceste FBiH u zeničkoj regiji stavljen je na nastavak radova prema sjeveru, na poddionicama Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraca kao i na sjevernoj sekciji dionice Tunel Zenica – Donja Gračanica.

Poddionica Vranduk – Ponirak, koja je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,3 km i značajniji objekti na poddionici su mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2 te istoimeni tunel.

- Na gradilištu se trenutno provode aktivnosti na svim objektima kao i na otvorenom dijelu trase. Na trasi se izvode iskopi, zaštite kosina, izgradnja šipova i izrada potpornih zidova, dok se na pojedinim dijelovima trase vrše dodatne istražne bušotine. Specifičnost trase je tlocrtno i visinski razdvojen lijevi i desni kolnik autoceste zbog činjenice da se autocesta proteže kroz jako strme padine, a obzirom da se autocesta nalazi u većem dijelu u zasjeku, isprojektiran je značajan broj visokih potpornih zidova koji se rade tehnologijom armirane zemlje. Uz radove na trasi izvode se i radovi na deponiji Malinjak - saopštili su iz Autocesta FBiH.

Na mostovima Vranduk 1 (dužina 390 m) i Vranduk 2 (dužina 340 m) u tijeku su radovi na upornjacima i rasponskim konstrukcijama na stubnim mjestima.

Izvođač radova na izgradnji poddionice Vranduk – Ponirak je konzorcij Azvirt L.L.C iz Azerbejdžana i Hering iz Širokog Brijega, dok nadzor nad izvođenjem radova vrši konzorcij DRI upravljanje investicij iz Slovenije i Divel iz Sarajeva. Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak je 76.592.799 EUR s PDV-om, a sredstva su osigurana putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).

Na poddionici Ponirak – Vraca koja je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever, dominantan objekt je tunel Zenica koji čini preko 90% trase autoceste.

- Tunel Zenica izvodi se kao dvocijevni tunel, ukupna dužina desne tunelske cijevi je 3.371,9 m, a lijeve cijevi 3.324,1 m. Tunel prolazi ispod planine Vepar i imaće devet prolaza za pješake, dva prolaza za motorna vozila i dvije zaustavne niše, a gradi se po NATM modelu (nova austrijska tunelska metoda) koja je jako pogodna s obzirom na očekivane promjene geoloških i geotehničkih uvjeta. Na izgradnji tunelu radi 120 radnika, a radovi se odvijaju 24 sata. Radovi na probijanju tunela izvode se istovremeno s južne i sa sjeverne strane - pojašnjavaju u Autocestama FBiH.

Sa sjeverne strane, u mjestu Ponirak, radove izvodi Euro – Asfalt, dok radove s južne strane izvodi turska kompanija Cengiz insaa Sanayi ve Ticaret.

Do sada je na sjevernoj strani tunela Zenica iskopano 830 metara lijeve i 900 metara desne tunelske cijevi, a na južnoj strani izveden je iskop, primarna podgrada i betonska obloga obje tunelske cijevi u dužini od 870 metara, mjereno od izlaznog portala uključujući i poprečne prolaze.

Kako se dalje ističe najveći problem u izgradnji tunela Zenica predstavlja prisustvo podzemnih voda u velikim količinama, međutim, niti složeni geološki uvjeti nisu narušili planiranu dinamiku radova.

Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Ponirak – Vraca je 59.408.825 EUR bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 mil EUR i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od 19 mil EUR koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Fotogalerija
Gradnja autoputa u zeničkoj regiji

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE