NavMenu

Zenica uskoro dobija solarne klupe, pametna autobuska stajališta i urbane vrtove

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.01.2021. 09:32
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber)
Grad Zenica uskoro će dobiti solarne klupe. Riječ je o deset solarnih klupa koje omogućavaju napajanje mobitela ili tableta te pružanje usluga interneta.

Klupe će biti postavljene narednog mjeseca, a planirane lokacije su kod autobuskog stajališta, prekoputa stare zgrade Gradske uprave, kod Uglovnice, na Trgu BiH, na Trgu žrtava fažizma, zatim u ulicama Ćire Truhelke i Aleja šehida (kod sportskih terena kompleksa Kamberovića polje), saopšteno je na sajtu grada.

Ugovor o nabavci i ugradnji solarnih klupa Grad Zenica zaključio je sa firmom Elmex iz Ljubuškog. Vrijednost ugovora iznosi 32.760 KM.

Osim ovog projekta, u toku su procedure nabavki "pametnih" autobuskih stajališta i modularnih urbanih vrtova.

Nabavka autobuskih stajališta podrazumijeva nabavku i ugradnju cjelokupnog autobuskog stajališta sa solarnim panelima dužine cca 9 m, USB i bežičnim punjačima, nadzornom kamerom, senzorima temperature i pritiska, zvučnicima i LED displejima za prikaz važnih informacija i redova vožnje i pruža uslugu besplatnog wi-fi interneta.

Unutar stanice će se nalaziti klupe za sjedenje te prostor za interaktivnu reklamu odnosno raspored reda vožnje. Stražnji dio staklom štiti od vjetra i kiše, a imaće i ugraviran logo grada.

Predstavnici Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica su zajedno sa inženjerima Javnog preduzeća za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica izradili estetski izgled stajališta koje će kao takvo biti jedinstveno u svijetu.

Što se tiče modularnih urbanih vrtova, oni služe kao urbani mobilijar i imaju funkciju apsorpcije zagađujućih materija iz zraka.

Modularni vrt sa saćastim strukturama sastoji se od modula za sjedenje (klupa), modula plantažera, te vertikalnih modula na koje se upliću biljke, a u prazninama se nalazi pleksigas na kome će biti ispisane posebne ekološke poruke.

U projekat koji je dosta inovativan i izgledom i konceptom bit će uključena i ekološka kampanja s ciljem razvijanja svijesti i edukovanja građana u oblasti zaštite okoliša i važnosti zaštite šuma.

- Rekao sam da će Zenica služiti kao primjer drugim gradovima u BiH kada su u pitanju novi, moderni, pametni, ekološki projekti. Solarne klupe, pametna autobuska stajališta, urbani vrtovi su samo dio onoga što ćemo staviti na raspolaganje našim građanima. U planu nam je da zadovoljimo standarde "zelenih gradova", a građanima Zenice život učinimo ljepšim, kvalitetnijim i zdravstveno sigurnijim - kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.