NavMenu

Počinje izrada dokumentacije za brzi put Prijedor - Donja Gradina

Izvor: RTRS Nedjelja, 27.12.2020. 21:33
Komentari
Podeli

(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Nakon Nove godine počeće izrada planske i studijske dokumentacije za izgradnju brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica - Donja Gradina.

Izgradnja ove trase od velikog je značaja za stanovništvo, ali i privrednike ove regije, jer će im, prije svega, poboljšati bezbjednost i omogućiti brži pristup Evropskoj uniji.

Već početkom naredne godine biće izvršen izbor konsultanta koji će raditi plansku i studijsku dokumentaciju za izgradnju brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica - Donja Gradina. Nakon toga počeće izrada idejnog i glavnog projekta za ovu dionicu.

- U ovom momentu najvažniji je korak da se uradi kvalitetna studijska i planska dokumentacija, odnosno, da se uradi kvalitetan izbor trase, imajući u vidu više kriterijuma - ističe Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

O vrijednosti i dužini trase brzog puta, koji će predstavljati alternativu za sada je rano govoriti. Ipak, značaj za lokalne zajednice koje će povezivati biće veliki.

- Brza cesta je od velikog značaja za Prijedor i sve građane, a posebno za privrednike koji su izvozno orjentisani, jer će na taj način brže stizati do graničnog prelaza, to jeste do Evropske unije - kaže Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

- Svaka opština zavisi od povezanosti, odnosno komunikacija. Kada imamo dobru infrastrukturu, imamo veće šanse za poboljšanje i životnog i poslovnog ambijenta - dodaje Darijan Babić, načelnik Odjeljenja za srambeno-komunalne poslove Kozarske Dubice.

Najveću korist imaće privrednici, posebno prevoznici. Udaljenost od Prijedora do graničnog prelaza Donja Gradina od oko 60 kilometara zbog čuvanja tereta prelazili su za sat i po vremena.

Ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, početak izgradnje brzog puta Prijedor - Kozarska Dubica - Donja Gradina, trebalo bi da počne u naredne dvije godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.