NavMenu

NOVALIĆ: Moramo naći partnera za nastavak gradnje bihaćkog aerodroma

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2020. 08:33
Komentari
Podeli
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se u srijedu, 9. decembra, u sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću, s predstavnicima Kantonalne vlade na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem, te Grada Bihaća.

Razgovarano je o putno-komunikacijskim projektima, s akcentom na daljnji pravac realizacije projekta aerodroma u Bihaću.

- Mogu reći da je na neki način povod našeg dolaska projekat aerodroma u Bihaću. Već smo uradili ozbiljan posao, s obzirom da imamo glavni projekat, da je otkupljeno 265.000 kvadratnih metara zemlje, ali i urađena probna pista i provedena sva ispitivanja o izvodivosti ovog poduhvata - kazao je premijer Novalić.

Istaknuo je da su za sve to već izdvojili 13 mil KM i došli u fazu da svi zajedno počnu konkretizirati stvari, saopštila je Federalna vlada.

- Riječ je o ogromnom projektu, čija je vrijednost 65 mil EUR i sasvim je jasno da to Federalna vlada ne može završiti sama. Zato smo od lokalnih vlasti tražili da se jasno odredi željeni pravac daljnjeg djelovanja u realizaciji ovog posla i u potpunosti se stavili na raspolaganje. Jednostavno sada, kada imamo sve dozvole, moramo zajedno naći način zatvaranja financijske konstrukcije i pronalaska partnera, odnosno koncesionara koji će voditi aerodrom - izjavio je premijer Novalić.

Napomenuo je i veliki broj putno-komunikacijskih projekata u tom dijelu BiH, od kojih su neki već u fazi realizacije.

- Za brojne putno-komunikacijske projekte u Unsko-sanskom kantonu, ove i iduće godine ćemo izdvojiti 38 mil KM. U toku su izgradnje mnogih saobraćajnica, obilaznica i raskrnica, a dosta toga je i planirano u idućoj godini. Morate znati da je to najveći procenat financijskih izdvajanja Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH, naravno kada se uzme u obzir broj stanovnika u ovom dijelu države - riječi su federalnog premijera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.