NavMenu

Kvalitet zemljišta i okolne rijeke dobra osnova za razvoj poljoprivrede u Brčko distriktu - Urađena Studija izvodljivosti za sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja

Izvor: eKapija Utorak, 28.11.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Ulrich Mueller/shutterstock.com)
Da bi jedan od glavnih pravaca razvoja Brčko distrikta trebalo da bude poljoprivreda govori podatak da 70% njegove teritorije čini obradivo zemljište sa povoljnim prirodnim karakteristikama. S tim u vezi, da bi se planirala budućnost bazirana na kvalitetnoj obradi zemljišta, nužno je obezbijediti i efikasan sistem navodnjavanja. To je i zaključak Studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti izgradnje sistema navodnjavanja "hidrotehničkih melioracija" na području Brčko distrikta koju je izradio Urbis centar iz Banjaluke u konzorciju sa Institutom za hidrotehniku iz Sarajeva.

Ova Studija je prvonagrađena u kategoriji "Zaštita prirode i životne sredine kroz studije, istraživanja i projekte" na Salonu urbanizma u Nišu koji je održan početkom novembra u organizaciji Udruženja urbanista Srbije.

Kako za eKapiju kaže odgovorni planer iz Urbis centra Dobrila Tasovac, podatak da ovoliki dio teritorije Brčko distrikta čini obradivo zemljište ukazuje na dobru polaznu osnovu za razvoj poljoprivrede.

- Najkvalitetnije kategorije poljoprivrednog zemljišta, povoljne klimatske karakteristike, te obilje vodnih resursa, odnosno rijeke Sava, Tinja i Brka, daju veliki potencijal za razvoj poljoprivredne proizvodnje, posebno za ratarstvo i povrtlarstvo u ravnicama, te voćarstvo u višim predjelima.

Najveći dio poljoprivrednog zemljišta u Brčko distriktu su oranice (88%) na kojima se proizvodi kukuruz, pšenica, stočna hrane, industrijsko bilje i povrće. Na voćnjacima je najviše zastupljena proizvodnja šljiva i jagodičastog voća.

Međutim, ističe Tasovac, učestale suše, kao i periodična plavljenja sve više uzimaju danak u poljoprivrednoj proizvodnji u Brčkom. Stoga je Vlada Brčko distrikta pokrenula projekat hidrotehničkih meloracij, a prvi korak je urađen izadom ove studije.

- Prilikom izrade studije fokusirali smo se na pronalaženje rješenja za izgradnju sistema odvodnjavanja i navodnjavanja, uz korišćenje zemljišnih i vodnih resursa, kojima bi se u unaprijedila postojeća poljoprivredna proizvodnja.

Odabrana pilot područja sa najkvalitetnijim zemljištem

Sagovornica eKapije kaže da je studijom identifikovano stanje zemljišta na teritoriji distrikta, kao i da je analizirano poljoprivredno zemljište u sinergiji sa vodnim potencijalima.

Karta pogodnosti uzgoja kultura po područjimaKarta pogodnosti uzgoja kultura po područjima
- Kao rezultat analiza, projektni tim je predložio četiri pilot područja sa najkvalitetnijim poljoprivrednim zemljištem - Vučilovac, Kladje, Omerbegovača i Tinja-Dubrave-Bijela.

Pilot područja, kaže Tasovac, odlikuju različiti problemi u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, te je za svako izrađeno konceptualno rješenje sistema navodnjavanja, odnosno odvodnjavanja.

- Za konceptualna rješenja sistema odvodnjavanja i navodnjavanja odabranih područja neophodni su bili odgovarajući hidraulički i hidrološki proračuni, pedološke analize zemljišta, klimatske i hidrogeološke analize predmetnog područja bazirane na postojećim podacima i podlogama za proračun potrebnih količina vode za navodnjavanje poljoprivrednih kultura i količine vode koje je neophodno odvesti sistemom za odvodnjavanjem, odnosno drenažom, otvorenom kanalskom mrežom...

U ocjenjivanju kvaliteta tla i njegove pogodnosti za kultivaciju poljoprivrednih kultura korišćena je GIS tehnologija.

- Višenamjensko vrednovanje zemljišta u poljoprivredi pomoću GIS alata je osnova racionalnog upravljanja prostorom i ima za cilj i najmanjoj zemljišnoj površini odrediti najsvrsishodniju i optimalnu namjenu - ističe Tasovac.

Dodaje da je na temelju procjene pogodnosti tla izvršena procjena pogodnosti za uzgoj određenih kultura, a rezultati su prikazani na karti pogodnosti zemljišta.

Nakon izvršenih analiza, za odabrana pilot područja predložena su detaljna istraživanja koja će u konačnici voditi unapređenju poljoprivredne proizvodnje kroz zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta - rekla je Tasovac.

Iako bi izgradnja sistem navodnjavanja i odvodnjavanja donjela benefite za poljoprivrednike iz Brčkog, nije izvjesno kada bi mogla početi izgradnja ovog sistema.

Portal eKapija pokušao je da dobije više detalja o ovom projektu od nadležnih iz Brčko distrikta. Na naš upit o tome kada bi mogla da krene izgradnja sistema, kao i kolika bi bila vrijednost investicije, rečeno nam je da sada ne mogu dati informacije o ovom projektu.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Agro, Zdravstvo

Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze. Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna. - Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.