NavMenu

Za povećanje energetske efikasnosti MMPS FBiH 5,6 mil KM, raspisan poziv

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.05.2024. 14:43
Komentari
Podeli
Prijave se mogu podnijeti do 14. juna - ilustracija (Foto: brizmaker/shutterstock.com)Prijave se mogu podnijeti do 14. juna - ilustracija
Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je juče javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2024. godinu, a ukupni iznos predviđenih sredstava je 5,6 mil KM.

Kako se navodi u obaviještenju Fonda na zvaničnoj internet stranici, vrijeme trajanja javnog poziva je od dana njegove objave pa do raspodjele sredstava, a najkasnije do 14. juna.

Javnim pozivom je, kako se navodi, predviđeno korištenje bespovratnih sredstava za povećanje energetske efikasnosti u postojećim objektima, sistemim ili procesima mikropreduzeća - budžet 3,6 mil KM, a malih i srednjih preduzeća 2 mil KM.

Maksimalni iznos sredstava koji mogu dobiti mikropreduzeća je 50% vrijednosti investicije ukoliko je mikropreduzeće u većinskom vlasništvu žene, a 45% je za ostala mikro preduzeća. U oba slučaja izvor sufinansiranja ne može biti manji od 5.000 KM, ni veći od 30.000 KM, sa PDV-om.

Isti odnos procenata sufinansiranja važi i za mala i srednja preduzeća u većinskom vlasništvu žene, odnosno druga mala i srednja preduzeća. Za mala i srednja preduzeća izvor sufinansiranja ne može biti manji od 10.000 KM, ni veći od 50.000 KM.

Kako se navodi u pozivu, mikro, mala i srednja preduzeća se mogu prijaviti za sufinansiranje jedne ili više mjera energetske efikasnosti, i to: toplotna izolacija vanjskih zidova, krova, poda, zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata), unapređenje sistema za proizvodnju i distribuciju energije za grijanje i/ili hlađenje prostora, pripremu potrošne tople vode putem instalacije kotlova na pelet ili toplotnih pumpi ili gasnih kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode, te zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja novim energetski efikasnim.

Ovim pozivom se mogu sufinansirati i zamjena postojećih rasvjetnih tijela, unapređenje energetske efikasnosti u proizvodnjim procesima (iskorištenje otpadne toplote, mjere na povećanju efikasnosti rada elektromotornih pogona i sl.), te izgradnju fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije isključivo za vlastite potrebe.
Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem "e-prijave" dostupne OVDJE.

D. S. G.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.06.2024.  |  Saobraćaj

Pola miliona za podsticanje uvođenja novih avio-linija u CG

Vlada je na telefonskoj sjednici dala saglasnost Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO) da 510 hiljada EUR sa podračuna namijeni za podsticajne mjere koje imaju za cilj rast turističkog prometa sa emitivnih tržišta organizovanim avio-prevozom. U Vladi očekuju da se tih pola miliona EUR upotrijebi za uvođenje novih avio-linija kojima se Crna Gora povezuje sa destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećanjem broja rotacija na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.