NavMenu

Do 28. decembra prijave za grantove u okviru trećeg poziva Challenge fonda, šansa za inovativne kompanije

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2023. 08:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gunnar Pippel/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Unsko-sanskog kantona, u partnerstvu sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) i Agencijom za razvoj preduzeća (EDA), je organizovala prezentaciju projekta Challenge to Change 3.0 u Bihaću čiji je cilj podrška privrednim subjektima iz Bosne i Hercegovine i Švedske sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu doprinijeti smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti i ostvarenju održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

U okviru trećeg poziva za prijavu aplikacija, privredni subjekti imaju priliku aplicirati za bespovratna sredstva iz Challenge fonda. Ukupan iznos budžeta raspoloživ za ove svrhe je 480.000 EUR, a kroz ovaj fond, privredni subjekti mogu dobiti finansijsku podršku koja će im pomoći da realizuju svoje poslovne ideje i projekte. Rok za aplikaciju je 28. decembar ove godine.

- Nijedna ekonomija nije dugoročno održiva bez inovacija. Nažalost, mali broj kompanija u BiH se odlučuje za inovativne aktivnosti a ovaj projekat upravo to prepoznaje i targetira, te je Vlada Švedske ponovo osigurala sredstva za inovativne kompanije, odnosno mala i srednja preduzeća. Pozivamo sva mala i srednja preduzeća s područja USK-a koja mogu aplicirati na ovaj projekat da to učine i iskoriste ova sredstva, a Privredna komora USK se stavlja na raspolaganje za bilo koju vrstu pomoći i informacije koje im budu potrebna prilikom apliciranja - kazala je predsjednica Privredne komore Sanela Sabljaković.

Potencijalnim aplikantima stoji na raspolaganju maksimalni iznos granta do 10.000 eura ukoliko su registrovani kao start-upi najmanje šest mjeseci, a najduže dvije godine. Za privredne subjekte sa do 250 zaposlenih, koji posluju duže od dvije godine, maksimalni iznos grant sredstava je do 30.000 eura, stoji na sajtu PKUSK.

Kako je istaknuto, ovo je izvanredna prilika za sve privredne subjekte s inovativnim idejama da dobiju finansijsku podršku i dodatno razviju svoje poslovanje. Challenge to Change 3.0 projekt želi unaprijediti privrednu klimu u BiH kroz podršku inovativnim projektima i doprinos smanjenju nezaposlenosti u zemlji.

- Riječ je o projektu čija namjena je da kroz privredne subjekte koji imaju neku inovativnu biznis ideju i željni su da je realizuju a nemaju sredstava da je realizuju, omogući da je realiziraju. Projeat je finansiran od strane Švedske a implementira ga agencija SERDA i EDA iz Banja Luke. Kada govorimo o inovativnim idejama, to prije svega treba biti neki inovativni proizvod, usluga ili proces koji će biti novi na tržištu BiH. Dakle, može se tu raditi na nečemu što do sad nije viđeno na teritoriji BiH, može se raditi na transferu neke tehnologije iz inostranstva - pojašnjava program menadžer u SERDA-i i član projektnog tima Challenge to Change Asmir Kosovac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Industrija

Binas Bugojno povećava obim proizvodnje i zapošljava još 35 radnika

Namjenska industrija FBiH generator je razvoja Federacije BiH, a jedna od kompanija koja pridonosi tome jeste i Binas iz Bugojna. Nepovoljni procesi poslovanja, dugogodišnje stagniranje u radu, ne izvršavanje obaveza prema radnicima i kupcima su iza Binasa koji danas zapošljava više od 400 radnika. Zbog povećanja obima proizvodnje, početkom 2024. godine u radni odnos primljena su 92, a u narednom periodu taj broj će se povećati. Potreba

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.