NavMenu

Razvojna banka FBiH uspostavila tri nove kreditne linije

Izvor: startbih.ba Četvrtak, 05.08.2021. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Razvojna banka FBiH je u skladu sa svojom misijom, definiranim ciljevima i prepoznatim zadacima u Strategiji razvoja Federacije 2021-2027 uspostavila tri nove kreditne linije za tri oblasti - IT sektor i digitalna transformacija, poboljšanje enegetske efikasnosti, te projekti obnovljivih izvora energije, izjavio je za Fenu direktor Razvojne banke FBiH Semir Fejzić.

Uprava banke je kreirala, a Nadzorni odbor odobrio finansiranje projekata kroz tri kreditne linije čiji uslovi uključuju rokove do 12 godina sa grejs periodom do 18 mjeseci, te jedinstvenom kamatnom stopom 2,5% na godišnjem nivou, fiksnom za cijelo vrijeme trajanja otplate kredita. Fiksnom kamatnom stopom, kako je istakao Fejzić, Razvojna banka preuzima valutni i sve izvjesniji inflatorni rizik.

- Kreditne linije su operativne za sva potencijalna, zainteresovana pravna lica koja već mogu podnositi zahtjeve, a u vezi projekata koji se tiču obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i IT sektora i digitalne transformacije. Za sve vrijede ista pravila, odnosno uslovi su isti za sve bez obzira na veličinu preduzeća, koja ispunjavaju bonitetne uslove za ovu vrstu zaduženja – rekao je Fejzić dodajući da se sve detaljnije infomacije mogu pronaći na veb stranici Razvojne banke FBiH.

Prema njegovim riječima, cilj formiranja kreditne linije za dugoročno kreditiranje IT sektora i digitalne transformacije jeste da se da na važnosti realizacije strateških ciljeva i razvoja Federacije BiH u IT sektoru na način da se ubrza ekonomski razvoj i doprinese rastu zapošljavanja i produktivnosti, što predstavlja najvažnije rezultate realizacije ove kreditne linije.

Kada je riječ o kreditnim linijama za dugoročno kreditiranje poboljšanja enegetske efikasnosti, cilj je da se omogući malim, srednjim i velikim preduzećima i organima uprave i svim institucijama čiji su osnivači da uz jednostavne organizacijske promjene ostvare značajne uštede i poboljšanje energetske efikasnosti, bez velikih troškova investiranja, uspostavi se praksa savjesnog korištenja energije koja uz smanjenje troškova povećava produktivnost i identificira potencijal za uštedu energije kroz analizu podataka, a u isto vrijeme smanjuje troškove energije i emisije stakleničkih plinova.

Cilj kreditnih linije za dugoročno kreditiranje projekata obnovljivih izvora energije je da se kroz stimulativne kamatne stope kod RB FBiH podstakne povećanje udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije te tako smanjuje zavisnost o uvozu energetskih sirovina i električne energije, kao i smanjenje emisije CO2 u atmosferu.

Pozitivne i ohrabrujuće vijesti iz Razvojne banke FBiH odnose se i na turistički sektor. Fejzić je dodao da Uprava banke razmatra uvođenje dugoročne kreditne linije za finansiranje adekvatnog razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog poduzetništva. Također, u razmatranju je i uvođenje kreditne linije za finansiranje i podršku projekata koji se odnose na javno-privatno partnerstvo.

- Razvojna banka FBiH će dati puni doprinos održavanju stabilnosti finansijskog i realnog sektora, posebno u kriznim situacijama i biti promotor domaćih investicionih mogućnosti, privlačenja stranog kapitala i zajedničkih ulaganja sa stranim investitorima, uključujući i međunarodne finansijske institucije - istakao je Fejzić.

Strategijom razvoja FBiH 2021-2027, koja je usvojena na izvršnim i zakonodavnim organima FBiH, definirani su osnovni strateški ciljevi sa pripadajućim mjerama, prioritetima i učesnicima u realizacije zacrtanih ciljeva. Strateški ciljevi obuhvataju: ubrzan ekonomski razvoj; prosperitetan i inkluzivan društveni razvoj; resursno efikasan i održiv razvoj, te efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.