Izvor: eKapija | Srijeda, 25.11.2020.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro beskamatni krediti za privrednike iz TK - Na raspolaganju 60,5 mil KM

Ilustracija
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Na sjednici održanoj u utorak, 24. novembra, Vlada TK je dala saglasnost na tekst Ugovora o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

- Ugovorom će biti uređeni uslovi i način poslovne saradnje koja se odnosi na plasman kreditnih sredstava od strane banke privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona kao i visina i način subvencioniranja dijela kamatne stope od strane Ministarstva finansija - saopšteno je iz Vlade TK.

Banka će, u skladu sa vlastitim procedurama iz svojih sredstava, odobravati finansiranje putem svojih namjenskih kreditnih sredstava za stalna i obrtna sredstva privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, a Ministarstvo će osigurati novčana sredstva za subvencioniranje godišnje kamatne stope u procentu od 2,95%.

- Od ukupnog kreditnog portofolia u iznosu od 60,5 mil KM, 26,9 mil KM je namijenjeno za proizvodnu djelatnost, 23,5 mil KM za trgovinsku djelatnost, a 10,1 mil KM za uslužnu djelatnost. Ministarstvo je osiguralo 2,1 mil KM za subvencioniranje kamatne stope korisnicima - dodaje se iz Vlade TK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.